Belegger omarmt 'vloeibaar goud' Jetrea

Thrombogenics-CEO Patrik De Haes (foto: Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

De Leuvense biotechnologiegroep Thrombogenics prikt de precieze lanceringsdatum voor zijn oogmiddel Jetrea in de VS vast op 14 januari. De prijs voor een flesje van een halve millligram voor eenmalig gebruik ligt op 3.950 dollar.

14 januari. Dat is de datum dat Thrombogenics zijn oogmiddel Jetrea in de Verenigde Staten - veruit de meest lucratieve geneesmiddelenmarkt ter wereld - lanceert. Dat bevestigde Thrombogenics vrijdag.

De Amerikaanse prijs voor één flesje Jetrea van 0,5 milligram ligt op 3.950 dollar. 'Dat is perfect in lijn met onze verwachting, maar zo'n 10 procent meer dan de analistenconsensus', stipt KBC Securities-analist Jan De Kerpel aan. Het aandeel Thrombogenics steeg vrijdag 3,3 procent naar 44,32 euro, een record.

Ter vergelijking: een halve milligram goud kost 0,03 dollar. Jetrea is een geneesmiddel dat het mogelijk maakt aandoeningen aan de achterkant van het oog te behandelen. Het is een injectie die een chirurgische ingreep overbodig maakt, wat een wereldpremière is.

1,6 miljard

Voor Thrombogenics, dat in 1991 opgericht werd, was 2012 het jaar van de grote doorbraak. Het bedrijf slaagde op 17 oktober in zijn toegangsexamen voor de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en zo lag de weg naar de Amerikaanse vetpotten voor oogmiddel Jetrea open.

De beurskoers verdubbelde vorig jaar ruim en met een beurswaarde van 1,6 miljard euro - evenveel als het 207 jaar oude D'Ieteren - is de kans reëel dat Thrombogenics op 15 maart als eerste biotechnologiebedrijf een zitje krijgt in de Brusselse steraandelenindex Bel20.

Het mag dus niet verbazen dat Thrombogenics niet alleen één van dé aandelen van het jaar was, maar CEO Patrik De Haes ook genomineerd is voor manager van het jaar. Thrombogenics komt logischerwijs ook steeds meer op de radar van Amerikaanse beleggers: De Haes is onder meer te gast op de invloedrijke jaarlijkse JPMorgan Healthcare-conferentie, van 7 tot 9 januari in San Francisco. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud