Advertentie

Belgen lanceren 'labo op een chip'

Pharmafluidics, een spin-off van de VUB, haalt 2,7 miljoen euro om zijn technologie - 'een wereldpremière' - te lanceren.

'Het is geen chip voor elektronica', stelt CEO Johan Devenyns meteen duidelijk. 'Zie het als een micromachine waarin we heel kleine en complexe biologische stalen - bloed, weefsel, plasma - kunnen scheiden in duizenden verschillende componenten die één na één uit de chip komen waarna ze verder genalyseerd kunnen worden. Anders gezegd, onze technologie biedt een veel scherpere loep dan bestaande processen. Hoe beter je de stalen kan scheiden en in kaart kan brengen, hoe nauwkeuriger de analyse.'

Biocartis en Janssen Pharmaceutica

De technologie - die hij een 'wereldpremière' noemt - wordt door onderzoekers nu al gebruikt om bijvoorbeeld heel gedetailleerd de impact van rookgedrag op longweefsel te beschrijven, om beter te begrijpen welke patronen zich in de longen afspelen. Ook voor prostaatkanker is er een project lopen. En ook Biocartis, dat diagnostische testen ontwikkelt, experimenteert er mee. 

Devenyns is ambitieus en spreekt over 10 à 20 miljoen euro omzet binnen enkele jaren. Er lopen al commerciële gesprekken met onderzoeksinstellingen en bijvoorbeeld ook Janssen Pharmaceutica. 

Voor de uitrol van zijn product, haalde Pharmafluidics 2,7 miljoen euro vers kapitaal op. De investeerders zijn Qbic, PMV, Innovation Fund (fonds van Essenscia, koepel van chemie- en farmasector), Theodorus Fund en Volksvermogen (ex-aandeelhouder van VDK).

Productie in Duitsland

Pharmafluidics werd opgericht in 2010, nadat onderzoekers al bijna tien jaar hadden gewerkt aan de chiptechnologie.  Hoewel België met imec een topinstelling voor chiptechnologie in huis heeft, zal Pharmfluidics niet in België produceren. Momenteel bouwt het de prototypes in Nederland, en heeft het voor de productie een site in Duitsland in gedachten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud