België begint op 5 januari te vaccineren

©REUTERS

Premier Alexander De Croo zegt dat 'een concreet plan' op tafel ligt om op 5 januari te beginnen met vaccinaties tegen het coronavirus.

'De planning is om vanaf 5 januari te beginnen met vaccineren', zegt De Croo. 'De vaccinatiestrategie wordt de komende dagen beslist en gecommuniceerd. Het is belangrijk dat dat goed zit. Ons land zal klaar zijn als de vaccins goedgekeurd en geleverd zijn. 11 miljoen Belgen vaccineren zal tijd kosten, we zullen met prioritaire groepen werken. We zijn afhankelijk van de snelheid van de productie van vaccins.'

Voor de brede uitrol van het vaccin wordt gekeken naar de bestaande test- en triagecentra.

Woensdagochtend zaten de acht gezondheidsministers van ons land, coronacommissaris Pedro Facon en Dirk Ramaekers - het hoofd van de vaccintaskforce - samen om de Belgische vaccinstrategie te bespreken. Achter de schermen is te horen dat de grote lijnen vastliggen, maar nog informatieve rondes plaatsvinden omdat er nog technische kwesties zijn. Donderdag gaat het overleg voort en wordt groen licht verwacht.

Test- en triagecentra

In een eerste fase zouden prioritaire groepen aan de beurt komen. Het gaat om bewoners en personeel van woon-zorgcentra en ziekenhuispersoneel. In een tweede fase volgt de brede bevolking. Het vaccin zal niet af te halen zijn bij de apotheek, maar moet in bulk toegediend worden. Daarvoor zouden de bestaande test- en triagecentra in aanmerking komen, is te horen, omdat dat voor logistiek het efficiëntst zou zijn. Momenteel zijn er in Vlaanderen 70 test- en triagecentra.

Intussen raakte bekend dat België 2 miljoen dosissen aankoopt van het vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. De federale overheid heeft nu vijf contracten afgesloten. België tekende in op 7,7 miljoen dosissen bij AstraZeneca, 5,16 miljoen bij Johnson & Johnson, 7 miljoen dosissen bij Sanofi-GSK en 2,9 miljoen dosissen bij CureVac. 

VK en Nederland

Eerder kondigde de Britse regering aan dat ze volgende week begint met vaccineren. De geneesmiddelenwaakhond MHRA heeft zijn goedkeuring gegeven voor het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het VK kocht 40 miljoen dosissen, goed om 20 miljoen mensen met twee dosissen te vaccineren.

Nederland wil vanaf de week van 4 januari beginnen met vaccinaties. 'Het vaccin is binnen handbereik', zei minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. 'Maar dat is in het gunstigste scenario. EMA en de Europese Commissie zijn eerst aan zet. Veiligheid gaat voor op snelheid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud