Advertentie
analyse

België heeft zicht op 20 miljoen dosissen covidvaccins

Een deel van de Pfizer-vaccins wordt in Puurs geproduceerd. ©via REUTERS

Europa koopt, na eerdere deals met Pfizer en AstraZeneca, nu ook het coronavaccin van Moderna in bulk aan. Waar staat België? Een overzicht.

Farmabedrijven en wetenschappers planten zaadjes hoop met hun goede resultaten over een mogelijk coronavaccin. Toch is een massale vaccinatiegolf nog niet voor meteen. Daarvoor moeten tal van hindernissen als productie, goedkeuringsprocessen en distributie overwonnen worden.

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen wordt achter de schermen al druk onderhandeld. De Europese Unie sloot al contracten met zes farmabedrijven en reserveerde al bijna 2 miljard dosissen. De lidstaten kunnen intekenen op die contracten. België sprong al mee op de boot van Pfizer (5 miljoen dosissen), AstraZeneca (7,7 miljoen dosissen), Johnson & Johnson (5,2 miljoen dosissen) en CureVac (2,9 miljoen dosissen) en heeft dus al zicht op een totaal van 20 miljoen dosissen. Wat weten we over de verschillende vaccins, en vooral: wanneer kunnen we ze verwachten?

Pfizer/BioNTech

 • Het vaccin dat ontwikkeld werd door het Duitse BioNTech, in samenwerking met de Amerikaanse reus Pfizer, is 95 procent doeltreffend.
 • Om iemand te vaccineren zijn twee dosissen nodig, met een intermezzo van drie weken. Eén dosis zou 15,5 euro kosten.
 • Een groot nadeel: het vaccin moet bewaard, en dus ook vervoerd, worden op -80 graden Celsius. Bovendien bewaart het maar een dag of vijf. Dat betekent een enorme logistieke uitdaging.
 • Pfizer schat dat het 50 miljoen dosissen kan maken - onder meer in de productiesite in Puurs - tegen het einde van dit jaar. Vanaf 2021 kunnen jaarlijks 1,3 miljard dosissen van de band rollen.
 • De Europese Unie heeft 300 miljoen dosissen gekocht, waarvan 5 miljoen voor België (goed voor 2,5 miljoen gevaccineerde Belgen).
 • Pfizer was de eerste farmaspeler om een aanvraag tot goedkeuring in te dienen bij de autoriteiten, zowel in de VS, het Verenigd Koninkrijk als Europa. Het bedrijf meent dat die goedkeuring er volgende maand via een speciale spoedprocedure komt. Het zegt de distributie 'enkele uren na de goedkeuring' te kunnen opstarten.

Moderna

 • Het Amerikaanse farmabedrijf Moderna rapporteerde een doeltreffendheid van 94,5 procent voor zijn kandidaat-vaccin.
 • Eén dosis zou 20 tot 30 euro kosten. Per persoon zijn twee dosissen nodig om beschermd te zijn tegen het coronavirus.
 • Het Moderna-vaccin kan tot 30 dagen bewaard worden bij 2 tot 8 graden Celsius.
 • Moderna kan 20 miljoen dosissen produceren tegen eind 2020. Vanaf volgend jaar kunnen naar schatting jaarlijks 500 miljoen tot 1 miljard dosissen worden gemaakt.
 • De Europese Commissie sloot een deal voor de aankoop van 160 miljoen dosissen. Hoeveel daarvan naar België gaan is niet duidelijk.

AstraZeneca

20 miljoen
vaccindosissen
België heeft zicht op 20 miljoen vaccindosissen.

 • Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca spreekt over een gemiddelde doeltreffendheid van 70 procent. Dat komt omdat er twee onderzoeksgroepen waren, waarbij de resultaten vrij ver uiteenlagen. Bij de groep die eerst een halve dosis en later een volledige kreeg, waren 9 op de 10 beschermd. Bij wie twee maal een volledige dosis kreeg, was dat maar 62 procent.
 • Het AstraZeneca-vaccin is goedkoop: 2,5 à 3 euro per dosis. Ook hier zijn twee dosissen per persoon nodig.
 • Logistiek biedt het AstraZeneca-vaccin voordelen, want het is te bewaren bij 2 tot 8 graden Celsius.
 • Het bedrijf zegt 200 miljoen dosissen te kunnen produceren tegen eind 2020. Op het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar zouden er nog eens 70 miljoen volgen. In het totaal kunnen in 2021 tot 3 miljard dosissen gemaakt worden.
 • De EU claimde al 400 miljoen dosissen. België tekende voor 7,7 miljoen.

J&J, CureVac en Sanofi/GSK

Europa sloot ook nog aankoopdeals met het Amerikaanse Johnson & Johnson (400 miljoen dosissen), het Duitse biotechbedrijf CureVac (405 miljoen) en de Brits-Franse farma-alliantie GSK/Sanofi (300 miljoen). Daarvan zijn nog geen grootschalige testresultaten bekend, maar België tekende wel al voor 5,16 miljoen dosissen van J&J en voor 2,9 miljoen dosissen van CureVac. Bij de GSK/Sanofi-vaccins is sprake van onderhandelingen over 7 miljoen dosissen, maar dat is nog niet officieel beklonken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud