Advertentie

België is wereldleider in vaccins

Miljoenen kinderen worden jaarlijks gevaccineerd. ©REUTERS

België is voorloper in vaccins. Negen farmabedrijven in ons land hebben maar liefst 77 vaccins ontwikkeld. Dat meldt beroepsfederatie pharma.be naar aanleiding van de Wereldvaccinatieweek.

België heeft een opmerkelijk palmares in de ontwikkeling van vaccins. Volgens de beroepsfederatie van de farmaproducenten pharma.be hebben negen bedrijven in de voorbije jaren 77 vaccins op de markt gebracht. Vooral de vaccins tegen klierkoorts en baarmoederhalskanker waren echte doorbraken. Vandaag wordt in ons land nog gezocht naar vaccins tegen de tropische ziektes malaria en ebola.

Achter de vaccins staan verschillende bedrijven, maar GSK in Waver en Janssen uit Beerse zijn echte wereldleiders op dit vlak.

Maandag is de Wereldvaccinatieweek gestart. Naar schatting kunnen 27 ziektes worden voorkomen dankzij vaccins. Meteen worden op die manier 2 à 3 miljoen overlijdens per jaar vermeden. Dankzij een wereldwijde vaccinatiecampagne werd in de jaren zeventig het pokkenvirus uitgeroeid. Tegen 2017 zou polio volledig moeten verdwijnen.

Naast vaccins voor mensen is België ook zeer actief in de ontwikkeling van vaccins voor dieren. 204 vaccins werden er hier al op de markt gebracht voor dierengeneeskunde.

Innovatieplatform

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) lanceerde maandagmorgen een innovatieplatform voor vaccins in Diepenbeek, 'Flanders Vaccine'. Hij wil zo de ontwikkeling van vaccins in Vlaanderen verder aanmoedigen. Kenniscentra, bedrijven en organisaties die actief zijn in vaccinonderzoek, kunnen elkaar voortaan in Diepenbeek treffen. Onder meer Vaxinfectio (Universiteit Antwerpen), Provaxs (Universiteit Gent), FlandersBio, BioMaric, LifeTechLimburg (Universiteit Hasselt) nemen deel aan het initiatief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud