Advertentie
Advertentie

Belgisch biotech tankte dit jaar ruim half miljard bij

©Ablynx

De nieuwste kapitaaloperatie van Ablynx illustreert nogmaals dat dit voor Belgische biotechbedrijven uitstekende tijden zijn om geld op te halen bij beleggers. Sinds begin dit jaar haalden de belangrijkste spelers in de branche al bijna zeshonderd miljoen euro op.

Het Gentse Ablynx zette de biotechaandelen woensdag nog maar eens in de spotlights door aan te kondigen dat het 100 miljoen euro ging ophalen bij grote beleggers zoals verzekeraars of fondsen. Die institutionelen konden intekenen op zogenaamde converteerbare obligaties van Ablynx. Schuldpapier met een looptijd van vijf jaar en een rente van 3 tot 3,5 procent, die onder bepaalde omstandigheden kunnen worden omgezet in aandelen Ablynx die tot een derde noteren boven de koers van vandaag. 

Nog voor de slotbel bleek al dat Ablynx met het grootste gemak de beoogde 100 miljoen euro hadden opgehaald. Toch reageerden de aandeelhouders van Ablynx 'not amused': zij vrezen immers voor een verwatering van hun belang in de biotechgroep als de converteerbare obligaties effectief worden omgezet in aandelen. Met als gevolg dat Ablynx woensdag een tik van ruim vijf procent kreeg op Euronext Brussel. 

Wat is de logica achter deze kapitaaloperatie? Ablynx gaat ervan uit dat het dit jaar 70 tot 80 miljoen euro - ruwweg 6,7 miljoen per maand - zal spenderen aan onderzoek naar mogelijke nieuwe medicijnen. Eind maart had de groep nog 190 miljoen euro in kas. Na de nieuwe kapitaalronde en rekening houdend met de miljoenen die sinds eind maart werden besteed aan onderzoek, beschikt Ablynx over circa 280 miljoen euro. 'Als biotechbedrijf moet je geld ophalen als het kan en op een moment dat je stevig in de schoenen staat', zegt woordvoerster Marieke Vermeersch.

Ijzer smeden

Ablynx is al het zoveelste Belgische biotechbedrijf dat het ijzer smeed terwijl het heet is. Sind begin dit jaar haalden de 'bio-Belgen' al een kleine 600 miljoen euro op bij beleggers. De spectaculairste kapitaalrondes waren natuurlijk de recente beursgang van Galapagos op de Amerikaanse Nasdaq en het debuut van diagnosticabedrijf Biocartis op Euronext Brussel. Daarbij werden respectievelijk 280 en 115 miljoen euro opgehaald.

Maar daarnaast waren er ook de beursgang van Bone Therapeutics, de obligatie-uitgifte van TiGenix en een private plaatsing van Cardio3 BioSciences, dat intussen door het leven gaat als Celyad. Die laatstgenoemde specialist in kankeronderzoek kondigde eerder deze week aan 100 miljoen dollar (89 miljoen euro) op te willen halen door net als Galapagos naar de Nasdaq te gaan. 

Dankzij die kapitaalrondes zitten de beursgenoteerde Belgische biotechnologiegroepen veel beter bij kas dan anderhalf jaar geleden het geval was. Eind 2013 bedroeg de kaspositie van die bedrijven, die toen nog niet allemaal op de beurs stonden, ongeveer 610 miljoen euro. Vandaag is dat ruwweg een miljard euro.  Dat is op zich ook een vrij logische evolutie. Want naarmate de onderzoeken van die ondernemingen vorderen, hebben ze ook veel meer geld nodig om die gefinancierd te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud