Belgisch biotechbedrijf ontwikkelt bloedtest voor opsporen Down

©Reuters

Het Belgische biotechbedrijf Multiplicom heeft een prenatale test ontwikkeld voor het opsporen van afwijkingen bij de foetus. In tegenstelling tot een complexe punctie is de bloedtest eenvoudig. En de helft goedkoper.

Het Belgische biotechbedrijf Multiplicom, uit Niel, werkte de voorbije drie jaar aan een test voor ontdekken van onder meer het Down-syndroom voor de geboorte. Vandaag worden afwijkingen op chromosomen bij een foetus vooral opgespoord met een punctie van het vruchtwater. Dat in een ingrijpend onderzoek, dat bovendien een risico met miskraam inhoudt. Voor de prenatale test van Multiplicom volstaat het bloed af te nemen van de moeder.

'We zijn klaar met de test, die vandaag onder meer het syndroom van Down kan ontdekken bij de foetus. We zullen het product eerst beschikbaar stellen voor klinische labo's in Europa, maar hopen het later ook buiten Europa te commercialiseren', zegt Dirk Pollet, CEO van Multiplicom. De man zette destijds mee de diagnostica van Innogenetics op en is ook een van de stichters van Galapagos.

Pollet stelt dat de test van Multiplicom veel eenvoudiger is dan een punctie en daarom ook de helft goedkoper. 'Nu betaal je al snel 500 euro. Ik ga ervan uit dat onze test voor 250 euro beschikbaar zal zijn.'

Multiplicom hoopt in drie jaar tijd een omzet van zo'n 5 miljoen euro te halen uit de test. Het biotechbedrijf sloot 2014 af met een omzet van 6,2 miljoen euro en een verlies van 250.000 euro. 'We zijn bijna break-even', benadrukt Pollet.

Multiplicom is vooral bekend van zijn BRCA-test (breast cancer), een test die wordt gebruikt om de genetische aanleg voor borstkanker in kaart te brengen. Actrice Angelina Jolie deed een beroep op de test om te zien of ze aanleg had voor borstkanker. Vervolgens liet ze haar borsten amputeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud