Belgisch malariavaccin in laatste rechte lijn

©© CDC/PHIL/CORBIS

GSK kan wellicht nog dit jaar zijn malariavaccin op de markt brengen. Volgens de resultaten van Fase III, de laatste fase van onderzoek voor het vaccin, beschermt het vaccin één op de drie kinderen en één op de vier baby's tegen malaria. De resultaten werden zopas in The Lancet gepubliceerd.

De Britse farmagroep GSK maakte zopas de resultaten bekend van het Fase III-onderzoek, of de laatste fase van onderzoek, naar zijn malariavaccin in het vaktijdschrift The Lancet. In werkelijkheid is het onderzoek al een tijdje afgerond, maar het duurt altijd enkele weken of maanden voor de resultaten worden vrijgegeven. Het vaccin, het eerste tegen de tropische ziekte malaria, is in België ontwikkeld, op de site van GSK in Waver. Het duurde net geen dertig jaar om het vaccin te fabriceren.

Het vaccin moet kinderen jonger dan vijf jaar beschermen tegen malaria, een parasiet die wordt overgedragen door muggen. Wie een muggenbeet krijgt van een geïnfecteerde mug riskeert malaria te krijgen. De parasiet zet zich eerst op de lever en vervolgens op alle bloedcellen, met hoge koorts als gevolg. Jaarlijks sterven ruim 580.000 mensen aan malaria, vooral in Afrika. Daarvan is 77 procent jonger dan vijf jaar.

Volgens de resultaten van GSK beschermt het vaccin één op de drie kinderen ouder dan 18 maanden. Bij de nog jongere kinderen is dat maar 26 procent. Het vaccin geeft dus geen volledige immuniteit, maar gezien het grote aantal sterfgevallen door malaria bij kinderen, is de impact van het vaccin zeker niet te verwaarlozen. In sommige Afrikaanse regio's raken kinderen immers tien keer per jaar besmet met malaria.

Bij het begin van de testen, zo'n vier jaar geleden, leken de resultaten meer beloftevol. Toen was sprake van één op de twee kinderen. 'Toch is dit geen ongoocheling. Dit is gewoon de evolutie van het onderzoek. De impact van het vaccin blijft significant. Dankzij het vaccin zullen duizenden kinderen per jaar niet sterven door malaria', weet Lode Schuerman, verantwoordelijke Global Medical Affirs van GSK Vaccines.

GSK vroeg vorige zomer de goedkeuring aan voor het malariavaccin bij de geneesmiddelenautoriteiten. Die goedkeuring zou er in de loop van dit jaar moeten komen. GSK kan dan meteen starten met het op de markt brengen van het vaccin. De farmagroep sloeg hiervoor de handen in elkaar met de Bill & Melinda Gates Foundation, die mee-investeerden in het onderzoek en instaan voor de verdere verspreiding van het vaccin in Afrika.

GSK investeerde tot zover 350 miljoen euro in het vaccin en de Bill & Melinda Gates Foundation nog eens 200 miljoen euro. Wellicht is nog eens 200 à 300 miljoen euro nodig om het vaccin tot bij de Afrikaanse bevolking te krijgen.

Het vaccin zal in het Waals-Brabantse Rixensart worden geproduceerd. GSK zal geen winst uit het vaccin halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud