Advertentie

Belgisch malariavaccin van GSK voor 360.000 Afrikaanse kinderen

Een jonge moeder krijgt in Malawi uitleg over de vaccinatie tegen malaria. Jaarlijks worden wereldwijd 212 miljoen mensen getroffen door de tropische ziekte. ©AFP

Het vaccin tegen malaria van GSK, uitgevonden en ontwikkeld in België, wordt voor het eerst grootschalig toegediend aan alle kinderen van het Afrikaanse Malawi. Ghana en Kenya volgen binnen enkele weken.

In Malawi krijgen alle kinderen onder de 2 jaar het vaccin van GSK , Mosquirix. Het is de eerste keer dat het vaccin aan een volledig land wordt toegediend. Later volgen ook Ghana en Kenya. Zo'n 360.000 kinderen zullen op die manier jaarlijks het vaccin ontvangen.

De Wereldgezondheidsorganisatie juicht het vaccinatieprogramma van de drie landen toe, omdat het duizenden kinderen zal redden. In Afrika sterven jaarlijks nog meer dan 650.000 mensen aan malaria, waarvan 250.000 kinderen. Malaria is een tropische ziekte die door muggen wordt overgedragen en die onder meer tot hevige koorts kan leiden. De ziekte treft ieder jaar naar schatting 212 miljoen mensen.

650.000
Malaria
In Afrika sterven jaarlijks nog meer dan 650.000 mensen aan malaria, waarvan 250.000 kinderen.

Het malariavaccin van GSK, ontwikkeld in het Waals-Brabantse Waver, is een werk van lange adem geweest. GSK startte het onderzoek in 1987, maar pas in 2015 werd het product goedgekeurd. In de klinische studie die leidde tot groen licht van Europa werden 16.000 jonge kinderen uit Afrikaanse landen gevaccineerd. Vooral bij kinderen tussen 5 en 17 maanden bleek het vaccin te werken: een op de twee kreeg geen malaria.

Er bestaan al geneesmiddelen tegen malaria, maar er treedt resistentie op, waardoor er nood was aan een extra middel om de parasiet te dwarsbomen.

GSK investeerde 350 miljoen euro in de ontwikkeling van Mosquirix. De Bill & Melinda Gates Foundation doneerde eveneens 200 miljoen euro.

De Britse farmagroep GSK heeft in ons land zijn belangrijkste vestiging voor onderzoek & ontwikkeling van vaccins. Er werken 9.000 mensen in Waver en Rixensart. De -rix in Mosquirix verwijst trouwens naar Rixensart. GSK heeft de gewoonte alle vaccins die in ons land worden geproduceerd met -rix te beëindigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud