Belgische hersensoftware op de radar van Google

Wim Van Hecke, CEO en oprichtervan Icometrix ©Wim Kempenaers

Verily, de medische divisie van Alphabet/Google, en het Belgische Icometrix bespreken een samenwerking om via artificiële intelligentie patiënten met multiple sclerose beter te behandelen.

Het Belgische softwarebedrijf Icometrix voert vergevorderde gesprekken om samen te werken met Verily. Dat techbedrijf werkt onder meer aan een speciale ooglens voor diabetespatiënten, aan microchirurgie (in samenwerking met Johnson & Johnson), en is met big data aan de slag om ziektes beter te begrijpen.

Het bedrijf uit Silicon Valley start met een ziekenhuis in Boston ook een project rond multiple sclerose. Het einddoel is algoritmes ontwikkelen en computers voeden met massaal veel data over MS-patiënten om te bepalen welke medicatie voor elke patiënt afzonderlijk de beste oplossing is.

MS is een auto-immuunziekte die schade aan de hersenen aanricht waardoor beetje bij beetje lichaamsfuncties wegvallen. Een aftakelingsziekte die vaak al opduikt bij twintigers. Snel de juiste medicatie vinden is daarom cruciaal.

Vaak spreken we over 20 tot 30 hersenletsels per patient. Hoe veel letsels zijn erbij gekomen? Hoeveel zijn die gegroeid? Hoeveel is het hersenvolume afgenomen? Dat kan je met het blote oog niet correct inschatten op de beelden. Met onze software wel. Wij plakken er cijfers op.

‘Om de hersenscans van MS-patiënten te analyseren en de evolutie van de ziekte in cijfertjes om te zetten, kijkt Verily naar ons. Dat is wat we doen en wat nodig is. Met een beschrijvend verslag van een radioloog kan je namelijk geen database aanleggen en aan deep learning doen’, klinkt het.

‘Vaak spreken we over 20 tot 30 hersenletsels per patiënt. Hoeveel letsels zijn erbij gekomen? Hoeveel zijn die gegroeid? Hoeveel is het hersenvolume afgenomen? Dat kan je met het blote oog niet correct inschatten op de beelden. Met onze software wel. Dan pas kan je beslissen of de therapie werkt of eventueel moet worden overgeschakeld.’

Visitekaartje

We zijn een puzzelstukje in het complexe onderzoek om hersenziektes te ontrafelen. Een van de vele stukjes, maar een belangrijk.
Wim Van Hecke
CEO Icometrix

‘We zijn een puzzelstukje in het complexe onderzoek om hersenziektes te ontrafelen. Een van de vele stukjes, maar een belangrijk’, zegt CEO Wim Van Hecke. ‘Maar de buit bij Alphabet is nog niet binnen. We gaan nog geen victorie kraaien.’

Een deal met Verily zou een mooi visitekaartje zijn, al heeft Icometrix dat eigenlijk niet nodig. Hoewel nog klein – 35 werknemers – is het een grote naam in de wereld van multiple sclerose. Icometrix mikt dit jaar op zo’n 3 miljoen euro omzet en een kleine winst. Wat Icometrix voor Verily zou doen, doet het nu al voor ziekenhuizen wereldwijd. Die stuurden de voorbije jaren al zo’n 20.000 hersenscans waar Icometrix in de cloud mee aan de slag ging. 

ICOMETRIX

Opgericht in 2012

Spinoff van universitairen ziekenhuizen Leuven en Antwerpen

Prognose 2017: 2,5 à 3 miljoen euro omzet en kleine winst

35 werknemers in België en kantoor in Boston

Marktleider in analyse van hersenscans van patiënten met multiple sclerose.

Bekijkt ook hersenaandoeningen zoals Alzheimer en epilepsie.

En de Amerikaanse markt komt nu - dankzij groen licht van de FDA - op gang. De eerste contracten met ziekenhuizen in New York en San Francisco zijn binnen. ‘Het is nu aan het gebeuren in de VS. We hebben er onlangs een kantoor in Boston geopend.'

Het is nu aan het gebeuren in de VS. We hebben er onlangs een kantoor in Boston geopend.

‘Het is wereldwijd een grote markt’, klinkt het. ‘Twee miljoen patiënten die jaarlijks een hersenscan ondergaan.' Van Hecke schat de totale markt op 100 à 200 miljoen euro. 'Hoe snel we groeien, zal afhangen van hoe snel we zelf kunnen schakelen.’

Dankzij een kapitaalinjectie van 2 miljoen euro vorig jaar, waar onder anderen Herman Verrelst (de nieuwe CEO van Biocartis) en Annie Vereecken centen op tafel legden, is geld momenteel geen issue. 

Alzheimer

Nu alles in een stroomversnelling komt, kijkt Icometrix ook verder naar wat zijn technologie kan betekenen voor andere hersenaandoeningen zoals dementie, alzheimer, epilepsie. ‘Om alzheimer vroegtijdig te detecteren bijvoorbeeld. We weten dat de hippocampus, het geheugengedeelte van de hersenen, in een vroeg stadium begint te krimpen. Kunnen we dat kwantificeren? Ook daar werken we aan.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud