Belgische start-up krijgt 20 miljoen euro om alzheimer aan te pakken

Professor Benoit Vanhollebeke bestudeert er al tien jaar de werking van de bloed-hersenbarrière.

De start-up Neuvasq is een heel nieuwe manier op het spoor gekomen om ‘hersenlekken’ te repareren en ziektes als epilepsie en alzheimer te behandelen.

Neuvasq krijgt 20 miljoen euro startkapitaal mee, waarvan 7 miljoen euro van het investeringsfonds Newton Biocapital. Vier overheidsfondsen - waaronder FPIM en SRIW - leggen samen 10 miljoen euro op tafel.

De rest komt van het Theodorus-fonds, Pierre Drion (ex-CEO van Petercam) en de Vlaamse industrieel Philippe Vlerick, die onder meer ook aandeelhouder is van het biotechbedrijf Oxurion, het voormalige Thrombogenics.

De wetenschappelijke basis van Neuvasq werd gelegd in Brussel, binnen de muren van de ULB. Professor Benoit Vanhollebeke bestudeert er al tien jaar de werking van de bloed-hersenbarrière.

De essentie

  • Neuvasq, een spin-off van de ULB, is een potentieel nieuwe manier op het spoor gekomen om beroertes, epilepsie en alzheimer te behandelen.
  • Neuvasq krijgt 20 miljoen euro startkapitaal. De hoofdinvesteerder is Newton Biocapital. Onder anderen ook de industrieel Philippe Vlerick legt geld op tafel.
  • Het onderzoek zit nog in een heel vroeg stadium, maar farmabedrijven tonen al interesse om samen te werken.

Dat is een soort filter in de bloedvaten van de hersenen. Die filter laat levensnoodzakelijke stoffen door zoals glucose en hormonen, maar houdt toxische stoffen tegen. Door ouderdom of letsels kunnen er echter scheurtjes in die barrière komen, waardoor niet-gewenste stoffen toch de hersenen insijpelen.

Hersenziektes

Er zijn aanwijzingen dat dat niet zonder gevolg blijft en voorafgaat aan hersenziektes. Vanhollebeke en zijn team hebben ontrafeld hoe die barrière werkt en gereguleerd wordt. Het bedrijf gaat nu op zoek naar een manier om de functionaliteit van die barrière te herstellen en lekken te dichten. Het gaat daarvoor een reeks therapeutische middelen uittesten, waaronder gentherapie.

We hebben iets in handen dat, denk ik, vrij disruptief is.
Benoit Vanhollebeke
Professor ULB en wetenschappelijk brein achter Neuvasq

‘We hebben iets in handen dat, denk ik, vrij disruptief is’, zegt Vanhollebeke. ‘We pakken een zwak punt aan dat veel ziektes gemeen hebben. We hebben het potentieel om in veel domeinen een verschil te maken. Dat maakt het ook zo aantrekkelijk voor investeerders.’

Neuvasq denkt met zijn benadering bijvoorbeeld het herstel na een beroerte positief te beïnvloeden. Maar ook voor patiënten met epilepsie en neurodegeneratieve ziektes als alzheimer is er nieuwe hoop.

Voor die ziektes is dringend nood aan nieuwe medicijnen. Het Amerikaanse Biogen kreeg onlangs de goedkeuring om op de Amerikaanse markt een geneesmiddel te lanceren dat er als eerste in slaagt de achteruitgang van het brein te vertragen. Maar verder is er niets dat de naar schatting 30 miljoen alzheimerpatiënten in de wereld kan helpen. De heilige graal, een middel dat de ziekte stopt of terugdraait, lijkt veraf.

Voor epilepsie zijn er al tal van medicijnen, waaronder die van het Belgische biofarmabedrijf UCB, maar een op de drie patiënten is daar niet mee gebaat.

We zijn al gecontacteerd door farmaceutische bedrijven die met ons willen samenwerken.
Alain Parthoens
Oprichter Newton Biocapital, investeerder in Neuvasq

Hoewel Neuvasq piepjong is, doet zijn naam al de ronde. ‘We hebben een krachtige technologie in handen en zijn al gecontacteerd door farmaceutische bedrijven die met ons willen samenwerken’, zegt Alain Parthoens van de investeerder Newton Biocapital.

Het bedrijf is nog op zoek naar een CEO, want die rol wil Vanhollebeke niet op zich nemen. ‘Ik ben een wetenschapper. CEO is een heel andere job.’ Hij wordt wel wetenschappelijke directeur van de start-up.

De ULB is de voorbije jaren opvallend actief in het lanceren van spin-offs. Eerder maakte de medische wereld kennis met onder meer Chromacure, dat 17 miljoen euro kreeg voor de ontwikkeling van nieuwe kankermedicijnen. Epics Therapeutics speelt in hetzelfde domein en ging van start met 7 miljoen euro kapitaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud