Belgische tbc-specialist wint prestigieuze onderzoeksprijs

Wetenschapper Koen Andries ©Dries Luyten

Wetenschapper Koen Andries heeft dinsdagmorgen in Berlijn de European Inventor Award gekregen voor zijn geneesmiddel tegen tuberculose.

De Belgische professor Koen Andries (63), aan de slag bij Janssen Pharmaceutica, kreeg samen met zijn Franse collega Jérôme Guillemont de European Inventor Award, een erkenning van het Europees Octrooibureau (EOB). Andries ontdekte in 2003 bedaquiline, een antibioticum tegen tuberculose dat vijf keer sterker is dan de traditionele geneesmiddelen tegen tuberculose.

Baanbrekend aan het medicijn is dat het de energie van de tbc-bacterie afremt en zo de infectie lamlegt. De bacterie sterft na bepaalde tijd zelfs helemaal af. Dat maakt het middel uitermate geschikt om in te zetten als andere antibiotica hebben gefaald. Door de steeds grotere resistentie komt dat frequent voor. Het maakt van bedaquiline het beste tbc-medicijn in veertig jaar.

Tuberculose maakt jaarlijks nog 2 miljoen slachtoffers, vooral in ontwikkelingslanden. Dokter Koen Andries is emeritus microbiologie en immunologie aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 1982 werkt hij bij Janssen Pharmaceutica.

 

 

Lees morgen een uitgebreid interview met Koen Andries in onze woensdagkrant. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud