Belgische vaccinontwikkelaar tankt 24 miljoen euro

Chris Cardon, de oprichter en CEO van Ziphius Vaccines. ©Foto Kurt

Het jonge West-Vlaamse biotechbedrijf Ziphius, dat een kandidaat-coronavaccin ontwikkelt, haalt 24,2 miljoen euro op bij privé-investeerders.

De operatie wordt gemeld in het Staatsblad. Bij Ziphius Vaccines, dat voorlopig niet in detail wil treden, klinkt het dat de middelen van privé-investeerders komen.

‘Dankzij de kapitaalinjectie kunnen we ons zakenplan verder uitvoeren’, zegt CEO Chris Cardon, die Ziphius in 2019 oprichtte. ‘We kunnen er de klinische testen van ons kandidaat-Covid-19-vaccin mee financieren en die van potentiële vaccins voor andere aandoeningen.’

Voor zijn coronavaccin doet Ziphius, net als Pfizer-BioNtech en Moderna, een beroep op mRNA (messenger RNA). Daarbij wordt een stukje genetische code van het virus ingespoten, waarna lichaamscellen eiwitten - die karakteristiek zijn voor het virus - aanmaken. Dat lokt een immuunrespons uit, waardoor het lichaam zich traint voor een echte virusaanval in de toekomst.

Voor zijn coronavaccin doet Ziphius, net als Pfizer-BioNtech en Moderna, een beroep op mRNA. Het zet in op een verbeterde variant van mRNA, waarin de Gentse universiteit een van de voorlopers is.

Ziphius mikt met één vaccin op meerdere stukjes van het virus en niet alleen op het spike-eiwit dat het doelwit is van alle vaccins. Het zet daarvoor ‘self amplifying mRNA’ in, een verbeterde variant van mRNA, waarin de Gentse universiteit een van de voorlopers is.

Uit eerste resultaten van dierproeven bleek dat de immuunreactie vele keren sterker is. Dat biedt perspectieven om met een lagere dosis en een lagere kostprijs hetzelfde resultaat te verkrijgen. Maar de weg is nog lang. De eerste klinische testen op mensen beginnen ten vroegste later dit jaar.

Ziphius zal dus laat ten tonele verschijnen met zijn kandidaat-vaccin. Maar Cardon gaf al aan dat hij ervan uitgaat dat de huidige vaccins geen levenslange bescherming bieden en dat - net als bij de griep - terugkerende vaccinaties aan de orde zullen zijn.

Ziphius werkt ook aan vaccins tegen de ademhalingsziekte RSV, chlamydia, hepatitis C en het humaan papillomavirus. Die onderzoeken zitten nog in een vroeg stadium. Het bedrijf telt 28 werknemers en mikt op een verdubbeling van het personeelsbestand tegen eind dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud