Beursgang Biocartis neemt vaste vorm aan

Biocartis-topman Rudi Pauwels met een prototype van zijn microlabo Idylla ©Diego Franssens

Biocartis trekt voor volgende zomer naar de beurs. Het biotechbedrijf stelde de banken al aan die de beursgang zullen begeleiden. Bij die operatie zullen enkel nieuwe aandelen aangeboden worden. Dat vernam De Tijd.

Biocartis warmt zich al een tijdje op voor een beursintroductie. Enkele maanden geleden hield het management van het bedrijf al nadrukkelijk rekening met een dergelijke operatie. Woensdag schreef De Standaard dat Biocartis bezig was met het selecteren van juridische adviseurs. Die moeten helpen het bedrijf klaar te stomen voor een beursintroductie.

Maar de beursplannen van Biocartis blijken al verder gevorderd. Volgens onze informatie werd het bankensyndicaat die de operatie moet begeleiden al samengesteld. Het gaat om KBC Securities, Petercam en de Nederlandse bank Kempen. Dat zijn in de Benelux de 'usual suspects' op het vlak van biotech-beursintroducties.

Bij de operatie zouden de bestaande aandeelhouders geen aandelen verkopen, maar enkel nieuwe aandelen uitgegeven worden. Het exacte bedrag is nog niet bepaald. 'Maar je trekt met Biocartis niet naar de beurs voor twee keer niets', zegt een sectorkenner. Lees: het wordt een operatie van minstens 50 à 100 miljoen euro.

Kapitaalrondes

Biocartis heeft al heel wat private kapitaalrondes achter de rug. Sinds zijn oprichting in 2007 haalde het biotechbedrijf al een kwart miljard euro op. De jongste kapitaalronde - in september - bedroeg 65 miljoen euro. Die middelen werden opgehaald om Idylla, het sterproduct van het bedrijf op grote schaal uit te rollen. Idylla laat onder meer artsen toe om binnen de twee uur een kankerdiagnose te stellen en meteen een gepersonaliseerde behandeling voor te stellen. Het is het resultaat van een kruisbestuiving tussen geneeskunde en nano-electronica. De beursgang moet Biocartis de middelen geven om Idylla wereldwijd te commercialiseren.

Prognoses voor de verkoop van Idylla wil het bedrijf nog niet geven. Veel zal afhangen van hoe snel en hoeveel testen er op het technologieplatform kunnen uitgevoerd worden. De test voor huidkankerpatiënten is klaar voor gebruik. Andere voor bijvoorbeeld darm- en longkanker zijn in ontwikkeling.

In het kapitaal van Biocartis zitten industriële spelers (Johnson & Johnson, Debiopharm en Philips), durfkapitaalfondsen (Valiance, Aescap, Advent Venture, PMV) en Belgische families en particulieren (Rudi Mariën, de familie Colruyt, de familie Janssen, Luc Verelst en Biocartis-CEO Rudi Pauwels).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud