'Binnen tien dagen eerste vaccinaties in Groot-Brittannië'

©REUTERS

Volgens de krant The Guardian ontvangen Britse ziekenhuizen de eerste coronavaccins van Pfizer/BioNTech op 7 december.

Medewerkers van de gezondheidsdienst NHS zouden als eersten worden gevaccineerd. Rusthuisbewoners en 80-plussers zouden nog niet aan de beurt zijn. De woon-zorgcentra beschouwen dat als 'bedrog', omdat de Britse regering die groepen wel als topprioriteit beschouwt om zo snel mogelijk immuniteit op te bouwen.

De reden daarvoor is de samenstelling van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De mRNA-techniek waarop het vaccin is gebaseerd, is heel gevoelig. Het vaccin mag daarom niet veel verplaatst worden, waardoor verdeling over woon-zorgcentra lastig is. Volgens de NHS mag het vaccin niet meer dan vier keer getransporteerd worden, anders dreigt het niet meer effectief te zijn.

'Er is ons verteld dat we het vaccin tegen 7 december mogen verwachten en we die week al onze medewerkers kunnen inenten', zegt een ziekenhuisdirecteur aan The Guardian. 'Het gaat om het Pfizer-vaccin, dus we moeten het binnen de vijf dagen gebruiken omdat het maar zo lang overleeft in de koelkast.'

De verwachting is dat het vaccin van Pfizer en BioNTech eerstdaags de goedkeuring krijgt van de gezondheidsautoriteiten, de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA). De top van de NHS verwacht dat groen licht tegen volgende week.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud