Biocartis-CEO verliest opnieuw een partner

Biocartis-CEO Herman Verrelst. ©Wim Kempenaers

Nadat hij vorig jaar al brak met zijn distributeur op de slabakkende Amerikaanse markt speelt Herman Verrelst, de topman van de Mechelse diagnosespecialist Biocartis, opnieuw een belangrijke partner kwijt. De belegger haakt af.

Biocartis verkoopt Idylla-toestellen - minilabo's zo groot als een broodmachine - en cartridges aan labo's en ziekenhuizen. Een laborant plaatst een druppel bloed, urine of lichaamsweefsel in de cartridge en schuift die als een cassette in de Idylla. Een tweetal uur later is het resultaat bekend.

Herman Verrelst, die CEO is van Biocartis sinds 31 augustus 2017, koesterde met name grote verwachtingen voor de verkoop op de cruciale Amerikaanse markt, maar kreeg daar vorig jaar al een serieuze opdoffer te slikken. Hij moest immers eind 2019 tegenvallende verkopen op de Amerikaanse markt opbiechten.

Misrekend

Op die sleutelmarkt verbrak Verrelst de relatie met zijn belangrijke distributiepartner Thermo Fisher Scientific. 'We dachten dat de opmars in de VS sneller zou gaan. We hebben ons misrekend', gaf Verrelst in september 2019 toe. Sindsdien probeert hij met Biocartis op eigen kracht de complexe Amerikaanse markt te kraken.

Een jaar later verliest Verrelst en co opnieuw een strategische partner: Exact Sciences. Reden: 'gewijzigde marktomstandigheden'.

Even terugspoelen naar september 2017. Biocartis sluit een strategische samenwerkingsovereenkomst met het Amerikaanse Genomic Health. Die is inmiddels overgenomen door het beursgenoteerde Exact Sciences .

De idee was destijds dat Biocartis een snellere versie van de borstkankertest van Genomic Health zou ontwikkelen. De Amerikaanse reus heeft een test op de markt om de juiste behandeling bij borstkanker aan te duiden en deed een beroep op de Mechelaars om daar een Biocartis-versie in een cartridge van te maken voor de Europese markt.

Maar donderdagochtend maakte Biocartis bekend dat het in gesprek was met Exact Sciences over de beëindiging van de overeenkomsten die eerder gesloten werden met Genomic Health, een samenwerking waarvan Biocartis en topman Herman Verrelst eind vorig jaar nog aangaven veel te verwachten.

Donderdagavond kwam dan de bevestiging dat het over en out is tussen Biocartis en Exact Sciences, 'gedreven door de onzekere timing van het op de markt brengen van een product omwille van de pandemie, en een beslissing van Exact Sciences om prioriteiten te verschuiven naar andere initiatieven', aldus het persbericht. Eerder raakte al bekend dat de samenwerking met Genomic Health door de gevolgen van de coronapandemie was opgeschort.

Smet

Volgens Herman Verrelst 'is de impact van deze beëindiging op de toekomstige groei beperkt, aangezien de samenwerking gelimiteerd was tot de Europese markt waarin we al een uitgebreid menu aan tests aanbieden aan ons gevestigde klantenbestand. Deze beëindiging zal geen invloed hebben op onze ambities om te groeien in de VS en in onze exportmarkten, noch op de financiële prestaties in 2020.'

Toch wordt het einde van de samenwerking gezien als een nieuwe smet op het blazoen van Biocartis-CEO Verrelst. 'Dit is een nieuwe serieuze tegenslag in de vooruitzichten', windt Degroof Petercam-analist Thomas Guillot er geen doekjes om. 'We schatten de waarde van de samenwerking met Genomic op 1,6 euro per aandeel in. De tegenslag komt bovenop de al zwakke balans, in combinatie met stevige cash burn'.

Op de Brusselse beurs tuimelt Biocartis tot bijna 20 procent naar beneden tot 3,33 euro. Dat is dicht bij het diepterecord bij de start van de pandemie, 3 euro rond op 17 maart, en 70 procent onder de 11,50 euro waartegen Biocartis vijf jaar geleden debuteerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud