Biocartis gaat tot kwart hoger

Rudi Pauwels, de oprichter van Biocartis ©REUTERS

Beursnieuweling Biocartis stijgt fors op Euronext Brussels. De Mechelse bouwer van kleine mobiele laboratoria opende 17 procent hoger. Na een kwartier handelen stond het aandeel al 25 procent boven de introductieprijs.

De eerste aandelen Biocartis  werden deze ochtend verhandeld aan 13,5 euro, dat is 2 euro meer dan de intekenprijs van 11,5 euro. Nadien koerste het biotechbedrijf nog door naar 14,48 euro, een stijging met 26 procent. Het bedrijf is daarmee 585 miljoen euro waard.

Biocartis kon met zijn beursplannen de beleggers vorige week al overtuigen. De intekenperiode werd voor nieuwe aandelen aan 11,50 euro werd donderdag vervroegd afgesloten en was toen al 6,5 keer overingetekend. De eerste notering werd daarom vervroegd van 4 mei naar vandaag.

Het bedrijf van biotechpionier Rudi Pauwels  is er dus met de vingers in de neus in geslaagd om de beoogde 100 miljoen euro op te halen met deze operatie. Als de overtoewijzingsoptie mee in rekening wordt gebracht, komt de teller uiteindelijk op 115 miljoen euro te staan. Tegen de 11,50 euro per aandeel waarop beleggers konden intekenen, waardeert dat Biocartis voor 450,2 miljoen euro. Met de overtoewijzingsoptie erbij komen we uit op 465,2 miljoen euro.

Biocartis, dat nog nooit winst heeft geboekt en vorig jaar een omzet van 8,5 miljoen euro draaide, maakt maandag dus zijn beursdebuut aan ongeveer dezelfde marktwaarde als bijvoorbeeld de scheepvaartgoep CMB.

Biocartis wil de opbrengsten van de beursgang aanwenden om zijn draagbare ‘zaklaboratoria’ commercieel uit te rollen en er jaarlijks meerdere tests voor uit te werken. Momenteel spitsen de mini-laboratoria van Biocartis zich toe op onderzoek naar huidkanker. Maar de groep wil ook tests naar andere kankers en ontstekingsziekten aan dat gamma toevoegen.

©Mediafin

Het enorme succes van de operatie betekent wel dat beleggers die intekenen, niet alle aandelen in handen zullen krijgen waar ze op hadden gehoopt. Er wordt dus een verdeelsleutel toegepast, zoals dat heet in het het jargon. Die sleutel ziet er anders uit voor wie intekende bij de banken die deel uitmaakten van het syndicaat dat de beursgang begeleidde (KBC, Petercam en Kempen) dan voor wie bij andere financiële instellingen te rade ging.

Kleine beleggers die bij het syndicaat 1 tot 500 aandelen bestelden, zullen daar 40 procent van krijgen. Voor wie elders aanklopte, is dat 12 procent. Concreet: als u 500 aandelen Biocartis vroeg bij KBC, Petercam of Kempen, kreeg u er 200 krijgen. Bij andere instellingen strandt u op 60 aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud