Biocartis haalt in enkele uren 150 miljoen euro op

Herman Verrelst, de CEO van Biocartis, is tevreden met de kapitaaloperatie. 'Het beste moment om geld op te halen is wanneer je het nog niet nodig hebt.' ©Wim Kempenaers

Het medtechbedrijf Biocartis kon in geen tijd zijn ambitie waarmaken om 150 miljoen euro in te zamelen via de uitgifte van converteerbare obligaties. Het extra kapitaal zal Biocartis een duwtje in de rug geven. 'We zijn tevreden', zegt CEO Herman Verrelst.

Biocartis stuurde donderdag om 8 uur een persbericht uit dat het 125 à 150 miljoen euro wenste op te halen via converteerbare obligaties. Een kleine acht uur later was het maximumbedrag binnen. 'Er was veel interesse. We zijn erin geslaagd investeerders voor de lange termijn aan te trekken, die grote bedragen hebben genomen. Sommigen zelfs van 15 à 20 miljoen euro. We hebben nu een grotere diversiteit aan investeerders, wat de bedoeling was. We hadden die vraag al meermaals gekregen', zegt Biocartis-CEO Herman Verrelst aan de telefoon.

De obligaties lopen tot 9 mei 2024 en hebben een jaarlijkse coupon van 4 procent.

De conversieprijs ligt 25 procent boven de referentieprijs die later vandaag, na beurs, wordt bekendgemaakt. 'Met die premie komen we de aandeelhouders tegemoet. Ze mildert de impact van de verwatering', stelt Verrelst.

Buffer

De CEO ziet de 150 miljoen euro als een buffer. Het kapitaal was niet broodnodig. 'Maar het beste moment om geld op te halen, is als je het niet nodig hebt', vindt hij. Biocartis had tot op vandaag ongeveer 100 miljoen euro in kas.

De converteerbare obligaties lopen tot 9 mei 2024 en hebben een jaarlijkse coupon van 4 procent.

Wat gaat Biocartis met het extra geld doen? 'Versnellen', zegt Verrelst. Biocartis wil meer van zijn minilabo's (Idylla) en bijbehorende diagnosetesten verkopen, in meer landen. De VS staan bovenaan op het lijstje. Biocartis heeft er een verkoopteam van 10 à 15 mensen. Dat moeten er snel meer worden. 'We moeten snel zijn om de competitie voor te zijn. Het is belangrijk labo's en ziekenhuizen nu te benaderen en ze aan ons te binden.'

Het aandeel deelde vandaag niet in het enthousiasme van de kapitaaloperatie en verloor 8 procent. Dat is logisch: sommige institutionelen zullen wellicht aandelen gedumpt hebben, en de obligaties gekocht. Bovendien hebben de obligatiehouders baat bij een zo laag mogelijke prijs van het aandeel, omdat alleen de gemiddelde koers van vandaag telt als referentie. Hoe lager die koers, hoe goedkoper ze bij afloop hun obligaties tegen aandelen zullen kunnen inruilen. Een lage beurskoers vandaag vergroot ook de kans op conversie bij afloop van de obligaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud