Advertentie
Advertentie

Biocartis keldert na verlaging jaarprognose

Biocartis blijft onder de verwachtingen door een tegenvallende cartridgeverkoop voor zijn minilabo Idylla in de VS. ©Kristof Vadino

De Mechelse diagnosticagroep blijft in de Verenigde Staten onder de verwachtingen met de verkoop van de cartridges voor zijn minilabo Idylla, blijkt uit de halfjaarresultaten.

Voor dit jaar mikt Biocartis  nog op een plaatsing tussen 325 en 350 Idylla-minilabo's. De vorige prognose lag op 350. Met het minilabo kan Biocartis snel en accuraat DNA-mutaties in kaart brengen voor kankerdiagnose.

Hogere volumes zijn voor Biocartis cruciaal om rendabel te worden.

Maar het is vooral de groei in de verkoop van cartridges, een soort plastic cassette die met wat bloed of weefsel in het Idylla-labo wordt gestopt, die tegenvalt. Dat blijkt uit de halfjaarresultaten die Biocartis donderdag voorbeurs bekend maakte.

'Het vertrouwen in de Amerikaanse markt moet snel worden verbeterd', zegt Kepler. Het beurshuis gaat zijn advies voor het aandeel herbekijken en wacht daarvoor de conference call af.

KBC Securities wijst erop dat de prijzen voor cardridges in de VS hoger liggen dan in Europa, waardoor ook de gemiddelde prijs van de cardridges lager wordt. Verder verlaagt het beurshuis het koersdoel van 16 naar 13,5 euro naar aanleiding van de lagere verwachtingen van het bedrijf.

Het diagnosticabedrijf meldt dat die cartridgeverkoop in het eerste halfjaar met maar 24 procent is gestegen tot 72.000. Biocartis geeft aan dat die volumegroei onder de verwachtingen blijft door een tragere verkoop in de Verenigde Staten, een cruciale markt voor Biocartis.

Halvering

Biocartis mikt nu op een 30 à 35 procent hoger cartridgevolume over heel 2019. Dat is een halvering tegenover de vorige groeiprognose. Biocartis mikte aanvankelijk op een toename van het cartridgevolume met 60 à 70 procent, tot 210.000 à 250.000.

Eerder dit jaar tijdens de CEO Talks van De Tijd legde CEO Herman Verrelst uit hoe cruciaal het is de volumes op te trekken om de weg naar rendabiliteit te vinden. 'In de eerste plaats moeten we de volumes optrekken. Dat betekent dus meer cartridges verkopen. Dankzij hogere volumes vergroot de winstgevendheid van het product. De groei is nodig om over twee à drie jaar winstgevend te worden', klonk het in mei.

Het operationele resultaat van Biocartis steeg jaar op jaar met 36 procent, tot 17,3 miljoen euro. Aan het eind van het voorbije halfjaar klokte de cashpositie af op 209 miljoen euro.

Op Euronext Brussel opent Biocartis 32 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud