Biocartis: 'Oppassen dat we geen hype worden'

Biocartis-oprichter en CEO Rudi Pauwels luidt de openingsbel samen met zijn financieel directeur Hilde Windels. ©Kristof Vadino

Biocartis stapte deze morgen naar de beurs. Het aandeel spurtte meteen 20 procent hoger. 'Oppassen dat we geen hype worden', zegt Biocartis-CEO Rudi Pauwels.

Een ontlading. Dat gevoel riep de bel van de beurs van Brussel deze morgen op bij het team van Biocartis . En euforie ook, want meteen in de eerste tien minuten ging het aandeel 20 procent hoger. Na een kwartier was dat zelfs al 25 procent. 'We hebben hier hard aan gewerkt. De jongste weken kroop dat wel in de kleren', geeft Biocartis-topman Rudi Pauwels toe.

Het was veel beter dan we hadden gedacht. Ik vind het dan ook jammer dat we zoveel mensen hebben moeten ontgoochelen.
Rudi Pauwels
CEO Biocartis

Maar nu is hij vooral opgelucht dat de beursnotering een succes was. 'Het was veel beter dan we hadden gedacht. Ik vind het dan ook jammer dat we zoveel mensen hebben moeten ontgoochelen.' Er was opvallend veel interesse voor het aandeel van Biocartis. De intekenperiode moest vervroegd worden afgesloten, want de vraag overtrof ruim zes keer het aanbod. Veel beleggers konden uiteindelijk geen aandelen bemachtigen. 'Ik hoop dat ze niet ontevreden zijn en alsnog in Biocartis zullen investeren', zegt Pauwels.

Nieuwe testen

Biocartis haalde 100 miljoen euro op met de beursgang, of ruimschoots wat het ambieerde. 'Nu oppassen dat we geen hype worden', vindt Pauwels. De topman begon in 2007 met zijn bedrijf, met als doel een praktisch en eenvoudig minilab te ontwikkelen, dat in minder dan een paar uur thuis een diagnose kan stellen.

We willen met vier à vijf nieuwe testen per jaar komen. Dat is onze eerste prioriteit.
Rudi Pauwels
CEO Biocartis

Idylla, zoals het toestel heet, is sinds vorig jaar op de markt. De eerste test maakt het mogelijk melanoom op te sporen, een vorm van huidkanker. Andere toepassingen zullen snel volgen. 'We willen met vier à vijf nieuwe testen per jaar komen. Dat is onze eerste prioriteit. We moeten het menu van Idylla uitbreiden, zodat het steeds meer kan worden gebruikt in ziekenhuizen, grote labo's of ook bij artsen', duidde Pauwels onlangs zijn ambities in een geprek met De Tijd.

'Het is goed dat Biocartis erop wijst dat de beleggers geen al te grote verwachtingen mogen hebben', zegt KBC-analist Jan De Kerpel. 'Dit is een mooi project, maar het bedrijf zal zeker nog twee tot drie jaar verlies maken. Alles hangt af van hoe de verkoop van het toestel meevalt. Die inkomsten kunnen fors schommelen. Iemand die niet bereid is geduldig te zijn, haalt het aandeel beter niet in huis.'

Mariën

Rudi Mariën, de stichter van Innogenetics en mecenas voor de Vlaamse biotechindustrie, stond deze morgen op de eerste rij. Mariën heeft ongeveer 10 procent van de aandelen van Biocartis in handen en is ook voorzitter van de raad van bestuur van Biocartis. 'Op een beurswaarde van 450 miljoen euro is dat niet slecht', glimlacht hij. Mariën is zijn carrière zelf begonnen met een laboratorium. 'Ik had één laborante', herinnert hij zich. In 1985 richtte hij Innogenetics op, het eerste Vlaamse biotechbedrijf dat op de beurs kwam.

Misschien was het beter geweest van aan enkele durfkapitalisten te vragen om hun participatie van de hand te doen, zodat die ook publiek werden. Want uiteindelijk zullen die fondsen binnen enkele jaren toch hun aandelen willen verkopen.
Rudi Mariën
Voorzitter Biocartis en biotech-investeerder

'Ik deel in de vreugde natuurlijk, maar het is jammer dat Biocartis zoveel beleggers heeft moeten teleurstellen. Misschien was het beter geweest enkele durfkapitalisten te vragen hun participatie van de hand te doen, zodat die ook publiek werden. Want uiteindelijk zullen die fondsen over enkele jaren toch hun aandelen willen verkopen', zegt Mariën.

Biocartis is gevestigd in Mechelen, op de vroegere site van Tibotec, een bedrijf eveneens uit de grond gestampt door Pauwels, maar intussen overgenomen door Janssen. Het bedrijf groeit bijzonder snel. 'Ik wil tonen dat een groeiverhaal niet alleen in Silicon Valley kan, maar ook hier', zegt Pauwels daarover.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud