Biocartis sluit deal met AstraZeneca voor longkankertest

Biocartis is gespecialiseerd in zaklabo's voor snelle medische diagnoses. ©Biocartis

De Mechelse specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose hoopt in tandem met de farmareus sneller testresultaten te krijgen voor longkanker.

'We zijn zeer verheugd om samen te werken met AstraZeneca  op het gebied van longkanker', reageerde Herman Verrelst, de CEO van Biocartis . 'Voor Biocartis is dit een belangrijke samenwerking om de verdere uitrol van ons Idylla-platform (het mobiele diagnoselabo, red.) te ondersteunen.'

Met AstraZeneca zal Biocartis een longkankerstudie uitvoeren met Idylla in tien locaties in België, Frankrijk, Duitsland en Italië. De studie moet aantonen hoe het minilabo sneller testresultaten kan bekomen voor longkanker, omdat het moleculair testen van longkankerstalen vandaag complex is.

Opsteker

De deal is een opsteker voor Biocartis, dat door initieel tegenvallende installaties van zijn minilabo's - die ziektes diagnosticeren via ingevoegde patronen - een beursjaar beleeft om snel te vergeten. 'Dit is de eerste grote deal voor longkankertests en het derde grote farmabedrijf dat met Idylla in zee gaat', stipt het beurshuis Kepler Cheuvreux aan, dat eveneens wijst op de recente positievere updates van Biocartis.

Biocartis verhoogde bij de update over het derde kwartaal de jaarprognose voor de verkoop van zijn Idylla-labo's naar 300 stuks, waar het bedrijf voorheen uitging van 250 tot 275 exemplaren. Het aantal verkochte patronen verdubbelde in de eerste negen maanden. Biocartis verwacht er dit jaar 130.000 à 135.000 te verkopen.

Biocartis kan via Idylla een groot 'ecosysteem' proberen uit te bouwen, vergelijkbaar met Apple en zijn iPhone. Hoe meer hardware Biocartis aan ziekenhuizen weet te verkopen, hoe meer recurrente inkomsten het diagnosebedrijf kan halen uit de verkoop van 'apps' of patronen om tests uit te voeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect