Biocartis werkt samen met Fast-track diagnostics rond infectieziekten

Medewerkers van Biocartis aan het werk ©i

De Mechelse producent van kleine biolabo's gaat een strategische samenwerking aan met het Luxemburgse bedrijf Fast-track diagnostics. Samen willen ze een reeks testen voor infectieziekten ontwikkelen.

Biocartis trok een maand geleden naar Euronext Brussel en zet nu een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. De specialist in moleculaire diagnostiek gaat samenwerken met Fast-track diagnostics, een toonaangevende aanbieder van detectiekits voor infectieziekten. De kits detecteren tal van virussen, bacteriën, schimmels en parasieten, en worden onder meer gebruikt voor projecten die gefinancierd worden door de Bill and Melinda Gates Foundation.

Het is de bedoeling om binnen de samenwerking een scala van multiplex-testen voor infectieziekten te ontwikkelen op basis van het Idylla-platform van Biocartis. Dat is een volautomatisch moleculair diagnostisch systeem op basis van PCR (Polymerase Chain Reaction - polymerasekettingreactie), dat overal en altijd kan worden ingezet en in 35 tot 150 minuten resultaat geeft.

Biocartis en Fast-track diagnostics streven naar een nieuwe aanpak om infectieziekten te diagnosticeren, waarbij ze een bredere waaier van ziekteverwekkers kunnen identificeren in een enkele test. De meeste huidige methoden focussen immers op de detectie van één of enkele pathogenen (ziekteverwekkers), waarvan men vermoedt dat ze aanwezig zijn in een staal van een patiënt. Als een test negatief is, moeten verdere tests ondernomen worden, wat veel tijd in beslag neemt.

De eerste test die binnen de samenwerking wordt ontwikkeld, is een multiplex-test om virale en bacteriële doelwitten te detecteren bij infecties van de bovenste luchtwegen.

Biocartis en Fast-track diagnostics maken geen financiële details bekend over de overeenkomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud