Biocartis ziet 'matige impact' coronavirus

Herman Verrelst, de CEO van Biocartis. ©Wim Kempenaers

De Mechelse diagnosticaspecialist verwacht een iets lagere groei van zijn zaklabo's en testcartridges dan het voorbije jaar.

Biocartis , de Mechelse specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose, spreekt in zijn vooruitzichten voor 2020 over een 'matige impact' van het coronavirus. De situatie zou rond april moeten stabiliseren, luidt het bij de bekendmaking van de jaarresultaten.

Biocartis maakt draagbare labo's die snel en accuraat DNA-mutaties in kaart brengen voor kankerdiagnoses. Het diagnosticabedrijf verwacht dit jaar 300 à 350 nieuwe Idylla-zaklabo's te installeren. Het middenpunt van die vork is lager dan de 337 verkochte stuks over 2019, wat het geïnstalleerde ecosysteem op 1.310 stuks bracht. 

Idylla helpt oncologen de juiste therapieën te kiezen voor patiënten. De tests gebeuren door cartridges, een soort plastic cassette met bloed of weefsel, in dat Idylla-labo te stoppen. Een snelle uitbouw van het Idylla-ecosysteem is cruciaal om via de recurrente verkoop van 'cartouches' voor die labo's rendabel te worden.

Die snelle uitbouw blijft voorlopig uit: voor 2020 voorspelt CEO Herman Verrelst 30 procent meer cartouches te verkopen, zo'n 228.000 stuks. Die groei is iets lager dan die van 32 procent over het boekjaar 2019.

Hoe belangrijk het is een turbo op de verkoop te zetten, leren de cijfers over 2019: tegenover 37,7 miljoen inkomsten stonden 93,3 miljoen kosten. Resultaat: een operationeel verlies van 55,6 miljoen euro. Biocartis beschikt wel over een stevige cashbuffer van 179 miljoen euro, dankzij de uitgifte van zowel converteerbare obligaties als nieuwe aandelen in het voorjaar van 2019.

Biocartis kondigde donderdag ook aan dat het zijn samenwerking met het biofarmabedrijf Bristol-Myers Squibb uitbreidt. Het mikt nu ook op de registratie van de Idylla-test voor uitgezaaide darmkanker in China.  

Ploeterjaar achter de rug 

De diagnosespecialist heeft er op de beurs een ploeterjaar op zitten. Hij moest vorig najaar opbiechten dat de grote commerciële inspanningen om op de Amerikaanse markt door te breken nog niet renderen. Integendeel: Biocartis halveerde de groeiprognose voor de verkoop van cartouches. Sindsdien noteert het aandeel rond een dieptepunt (zie grafiek), meer dan de helft onder de intekenprijs van vijf jaar geleden. 

Verrelst probeert beleggers te sussen met de boodschap dat de problemen tijdelijk in plaats van structureel zijn, maar dat kan de koersval niet stuiten. Beleggers tobben vooral over het feit dat Biocartis de samenwerking met zijn Amerikaanse partner plots heeft stopgezet en alleen met een klein eigen verkoopteam die complexe markt met heel veel spelers moet bewerken.

Ook de plotse exit in januari van de gerespecteerde financieel directeur deed bij analisten de wenkbrauwen fronsen. Biocartis laat weten dat het selectieproces is gestart om een opvolger te zoeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud