BioNTech wil mRNA-vaccinproductie in Afrika uitbouwen

Ugur Sahin, de CEO van het Duitse BioNTech, dat samen met het Amerikaanse Pfizer een coronavaccin ontwikkelde. ©REUTERS

Het Duitse biotechbedrijf BioNTech, dat met het Amerikaanse Pfizer een coronavaccin op de markt bracht, wil de komende vier jaar productiefaciliteiten bouwen in Afrika. Ook de Europese Unie heeft plannen.

BioNTech koestert plannen om productie-eenheden voor mRNA (de basis van het Pfizer-BioNTech-coronavaccin) in Afrika op te zetten. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Het plan komt op het moment dat ook de Europese Unie de productiecapaciteit van vaccins wil opkrikken in Afrika, dat nu meer dan 99 procent van zijn vaccins moet invoeren.

BioNTech-oprichter en CEO Ugur Sahin schetste de contouren van de inspanningen in een videocall met Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen, vlak voor de top van de G7 (de grootste westerse industrielanden) in het Britse Cornwall.

Technologisch is er geen reden waarom vaccinproductie in Afrika onmogelijk zou zijn.
Ugur Sahin
CEO BioNTech

'Technologisch is er geen reden waarom vaccinproductie in Afrika onmogelijk zou zijn', zei Sahin. 'We moeten het mogelijk maken.' Von der Leyen kondigde vorige maand al een plan aan om te investeren in vaccinproductie in Afrika.

Westen onder druk

De rijke landen en farmaceutische bedrijven staan onder grote druk om de beschikbaarheid van coronavaccins in Afrika op te drijven. Tot dusver zijn op het continent 39 miljoen vaccins toegediend, iets meer dan 2 procent van het totaal aantal wereldwijde vaccinaties, schrijft Financial Times.

Tegelijkertijd zal het tijd vergen om productiecapaciteit voor vaccins klaar te stomen in Afrika. Sahin mikt erop over een jaar een partner gevonden en getraind te hebben die ingevoerde bulkvaccins kan afvullen en afwerken.

Capaciteit opbouwen in Afrika voor de vroegere, meer technische stadia van de productie - zoals de productie van mRNA - zal zo'n vier jaar in beslag nemen, oordeelt Sahin.

60 procent vaccins op eigen bodem

Experts geloven dat mRNA-technologie - dat haar eerste grote doorbraak kende in de uitrol van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna - ook ingezet kan worden om andere ziekten te bestrijden in ontwikkelingslanden.

De EU wil 1 miljard euro investeren in vaccinproductie in Afrika. Von der Leyen gelooft dat de doelstelling van de Afrikaanse Unie, om tegen 2040 60 procent van zijn vaccinconsumptie te produceren, haalbaar is. De EU plant investeringen in het regelgevende kader in Afrika, in universiteiten en in een netwerk van klinische testen voor infectieziekten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud