Biotechbedrijf Biotalys mikt op 50 à 70 miljoen euro bij beursgang

Biotalys bestrijdt met nieuwe biologische middelen druiven die door een schimmel zijn aangetast. ©REUTERS

Het Gentse agrotechnologiebedrijf Biotalys lanceert vandaag zijn beursgang waarmee het 50 tot 70 miljoen euro vers kapitaal wil ophalen.

Biotalys zal 6,3 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Dat aantal kan bij grote investeerdersinteresse nog met 15 procent worden oppgetrokken. Minstens tien procent daarvan is voorbehouden voor particuliere beleggers.

Het bedrijf schuift een prijsvork naar voor van 7,50 à 8,50 euro. Dat betekent dat Biotalys 50 à 67 miljoen euro kan ophalen.

Daarvan heeft Biotalys nog voor de start van de inschrijvingen al zeker 27,9 miljoen euro op zak. Twee nieuw investeerders - het overheidsfonds FPIM en de bank BNP Paribas - hebben al 10 miljoen euro toegezegd. Ook enkele kernaandeelhouders - hebben zich geëngageerd om hun duit in het zakje te doen.

De bestaande aandeelhouders engageren zich bovendien om hun aandelen minstens nog een jaar te houden.

Geïnteresseerde investeerders kunnen vanaf vandaag tot 1 juli aandelen bestellen. In principe zal het aandeel dan op 2 juli zijn intrede maken op de beurs. Als het orderboek veel sneller dan gepland vol loopt, kan de inschrijvingsperiode vervroegd worden afgesloten.

Lama's

Biotalys is gespecialiseerd in de biologische bestrijding van plantenziektes. Het haalt daarvoor zijn inspiratie bij het immuunsysteem van lama's.

Biotalys heeft al een eerste product klaar en wacht op de goedkeuring om dat volgend jaar in de VS te lanceren, en twee jaar later in Europa. Het moet aardbeien, druiven, meloenen, aubergines en tomaten beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel, bekend van de wit-grijze pluizen op groenten en fruit.

Het bedrijf heeft zeven producten in de pijplijn tegen schimmels, schadelijke insecten en bacteriën. Het richt zich ook op problemen bij kolen, mais, olijven en aardappelen. Met die zeven producten mikt het op een markt die momenteel 4,8 miljard dollar groot is.

Sinds de opstart in 2013 haalde Biotalys al 63 miljoen euro kapitaal op om zijn onderzoek te financieren. Onder meer de holding Ackermans & van Haaren en de investeringsmaatschappij Gimv staken geld toe.

Circulair biotechgeld

Biotalys is de derde spinoff van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie dat de weg vindt naar de beurs. Ablynx en Devgen gingen het bedrijf voor. Beiden werden intussen al van de beurs gehaald. Het farmabedrijf Sanofi lijfde Ablynx in 2018 in voor 3,9 miljard euro. Devgen, ontwikkelaar van rijstzaden, verdween al in 2013 in handen van Syngenta voor 388 miljoen euro.

Enkele Devgen-aandeelhouders die bij die deal cashten, Rudi Mariën, de Nederlandse familie De Ruiter en Gimv, herinvesteerden een deel ervan in Biotalys dat min of meer op dat moment het levenslicht zag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud