Biotechbedrijf Celyad mikt op 100 miljoen via Nasdaq

Christian Homsy, CEO van Celyad (Cardio3 Biosciences) ©Anthony Dehez

Celyad (het vroegere Cardio3 Biosciences) wil 100 miljoen dollar vers kapitaal ophalen. Het Belgisch biotechbedrijf trekt daarvoor naar Nasdaq, vermoedelijk al volgende maand.

Celyad is na Galapagos het tweede Belgische biotechbedrijf dat de diepe zakken van Amerikaanse investeerders gebruikt om zijn onderzoek te financieren. Het Waals-Brabantse biotechnologiebedrijf diende net aan aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

Galapagos haalde 317 miljoen dollar op. Celyad, dat vorige maand nog Cardio3 Biosciences heette, mikt op 100 miljoen dollar. Christian Homsy, CEO van het Waalse biotechbedrijf, zegt echter dat dat het basisscenario is. Dat kan via een overtoewijzingsoptie uitgebreid worden naar 115 miljoen dollar. 'We moeten gewoon op Nasdaq zijn', zei hij eerder. 

Net als bij Galapagos, trekt Celyad naar de beurs op het moment dat de aandelenkoers op een record staat. Celyad wil de miljoenen gebruiken om het onderzoek naar kankermedicijnen te versnellen.

Celyad nam begin dit jaar het Amerikaanse bedrijf Oncyte over. Daarmee werd het actief in immunotherapie, een veelbelovend nieuw domein in de kankergeneeskunde. Daarbij worden immuuncellen van een patiënt uit het lichaam genomen, getweakt en opnieuw in het lichaam geïnjecteerd. Die getweakte cellen gaan dan de kanker opsporen en bevechten.

Beleggers lopen storm voor alles wat van dicht of ver naar immunotherapie ruikt. Het Amerikaanse Juno Therapeutics tekende zelfs voor de grootste beursgang ooit in de biotechsector. Het bedrijf heeft nu al een beurswaarde van meerdere miljarden. Het is ook die forse waardering die bedrijven als Celyad naar de VS lokken. Amerikaanse investeerders hebben meer expertise en begrijpen het potentieel van nieuwe technologie beter dan Europeanen, is de redenering.

We gaan het geld gebruiken om ons kankeronderzoek te versnellen.
Christian Homsy
CEO Celyad

Celyad is momenteel de technologie aan het testen op patiënten met bloedkanker (acute myeloïde leukemie en multipel myeloom). Maar het management heeft grotere ambities en wil vanaf midden 2016 elk kwartaal een nieuwe kanker aanpakken. 'We hebben daarom geld nodig om ons team in de VS te versterken, een filiaal in Boston op te zetten en om de studies aan te vatten.'

Celyad mikt daarbij op kankers waarvoor nog geen echte behandelingen zijn, waardoor de FDA sneller toelating geeft om een nieuw medicijn op de markt te brengen. Zo probeert Novartis met een immunotherapiebehandeling voor een vorm van leukemie goedkeuring te krijgen bij de FDA op basis van gegevens bij minder dan 40 patiënten. Traditioneel eist de FDA nochtans testen op honderden patiënten, maar maakt dus een uitzonderlijk naargelang de nood.

Homsy twijfelt niet dat het die 100 miljoen dollar verse centen zal binnenrijven. Het bedrijf haalde in februari al eens 32 miljoen euro op. 'De investeerders die toen hebben ingeschreven, hebben aangegeven dat ook te doen als er een beursgang komt.'

Celyad zet de stap naar Nasdaq op een moment dat het aandeel op een record noteert. Het aandeel is sinds de beursgang in Brussel in 2013 al verdrievoudigd.

Celyad maakte in de zomer van 2013 zijn debuut op Euronext Brussel aan 16,65 euro per aandeel. Intussen is het aandeel  al bijna verdrievoudigd. Het geld diende destijds om het onderzoek naar C-Cure te financieren. Dat is een celtherapieproduct om chronisch hartfalen te genezen via een eenmalige behandeling. De laatste patiëntenproeven zijn momenteel lopende. Met de overname van Oncyte begin dit jaar heeft het bedrijf zijn werkgebied aanzienlijk verlegd, vandaar ook de naamsverandering. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud