Biotechbedrijf tankt bij om varkenspest te bestrijden

©ANP

Het Leuvense biotechbedrijf Virovet haalt 5 miljoen euro op, om veel ellende bij landbouwbedrijven te voorkomen.

De investeerders zijn PMV (Vlaamse overheid), het Amerikaanse techbedrijf Aratana, de Boerenbond en de durfkapitaalfondsen van de universiteiten KU Leuven en UCL. De kapitaalronde heeft vele voeten in de aarde gehad, want aanvankelijk wou het bedrijf 8 tot 15 miljoen ophalen voor het einde van 2015. 

Virovet is een afsplitsing van Aratana, dat twee jaar geleden het Belgische Okapi Sciences overnam voor 33 miljoen euro. Al snel bleek dat Aratana vooral aandacht had voor de geneesmiddelen voor huisdieren die Okapi ontwikkelde. Virusremmers en vaccins voor runderen en varkens bleven op de plank liggen. Maar onder impuls van Erwin Blomsma, ex-topman van Okapi, kregen die onderdak in de start-up Virovet.

De wereldbevolking groeit en steeds meer mensen kunnen het zich veroorloven vlees te eten. 'De vraag naar dierlijke proteïnen stijgt, maar tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om de veestapel gezond te houden', zegt Blomsma. 

Miljarden schade

Jaarlijks lopen landbouwbedrijven nu al miljarden schade op door de uitbraak van virussen zoals varkenspest en mond-en-klauwzeer, of door infectieziektes zoals virale diarree. 'En we zien teken en muggen die ziektes overdragen in steeds meer gebieden opduiken. De risico's op virale infecties stijgen. De druk op de veestapel gaat alleen maar toenemen.'

Dus is er nood aan virusremmers en geneesmiddelen om die snel onder controle te krijgen. 'Bij grote virusuitbraken gooien we massaal dieren op de brandstapel. Dat werkt natuurlijk, maar het kan eleganter', zegt Blomsma.

Virovet zal zich in eerste instantie toeleggen op luchtweginfecties bij varkens en runderen. Het werkt voort op projecten die destijds bij Okapi werden opgestart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud