Advertentie
Advertentie

Boete voor Janssen-Cilag voor blokkering goedkope pijnstiller

Foto Belga ©BELGA

Twee farmareuzen hebben in 2005 de lancering van een goedkopere variant van een pijnstiller gesaboteerd. Zo verdienden ze flink geld op de rug van kankerpatiënten. 'Ronduit schandalig', zegt Europa, dat een boete oplegt van 16 miljoen euro.

Janssen-Cilag, een dochterbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica, is samen met Sandoz - en met hun respectieve moederbedrijven Johnson & Johnson (J&J) en Novartis - door de Europese Commissie veroordeeld wegens belemmering van de vrije concurrentie, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Alles draait rond fentanyl, een pijnstiller die honderd keer krachtiger is dan morfine en die vooral bedoeld is voor kankerpatiënten. In 2005 verviel de bescherming van J&J's fentanylpleister in Nederland en stond concurrent Sandoz klaar om een goedkopere variant te lanceren.

'Janssen-Cilag betaalde zijn concurrent om de markt niet te betreden', zegt Joaquín Almunia, Europees Commissaris voor concurrentie. Een vraag waar Sandoz gretig op inging, want 'de maandelijkse betalingen die werden overeengekomen, lagen hoger dan de winst die Sandoz dacht te behalen met de verkoop van zijn product'. De geheime deal hield 17 maanden stand, tot een derde concurrent een generieke fentanylpleister op de markt bracht.

Reactie

Janssen-Cilag verduidelijkt dat de boete enkel betrekking had op een overeenkomst met concurrent Hexal/Sandoz in
Nederland tussen juli 2005 en december 2006. Ook het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen (FAGG) zegt geen klacht
daarover ontvangen te hebben in ons land.

Janssens-Cilag en Johnson & Johnson beraden zich nog over de vraag of ze in beroep gaan. Het bedrijf zegt te begrijpen dat 'bepaalde aspecten van de overeenkomst mededingingsrechtelijke bezwaren opleveren bij de Europese Commissie', maar benadrukt dat patiënten 'voortdurend toegang hadden tot verbeterde fentanyl matrixpleisters'.

Volgens een woordvoerder van Janssen-Cilag in Tilburg joeg het bedrijf de patiënten niet op kosten: 'Het betrokken middel werd volledig terugbetaald', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud