Advertentie

'Bokkensprongen Galapagos niet ongewoon net voor cruciale cijfers'

Onno van de Stolpe, CEO van Galapagos.

Beleggers in Galapagos zijn bloednerveus. Het biotechbedrijf publiceert later deze week cruciale testresultaten.

Galapagos   ging deze morgen even 8 procent onderuit. Dat verlies is al wat teruggelopen, maar de biotech'er is voor de tweede dag op rij het slechtst presterende aandeel in de Bel20. Het aandeel staat op het laagste peil sinds 3 januari.

De reden is niet ver te zoeken. Het Mechelse biotechbedrijf moet tegen het einde van het eerste kwartaal de resultaten publiceren van twee belangrijke studies naar filgotinib, een geneesmiddel tegen reuma en een potentieel goudhaantje voor Galapagos.

Beleggers zijn zenuwachtig voor de uitkomst. Zijn de resultaten positief, dan kan het bedrijf het middel op de markt brengen. Dat zou een primeur zijn voor het bijna twintig jaar oude Galapagos.

Negatieve resultaten

Bokkensprongen net voor de publicatie van de resultaten van cruciale patiëntentesten komen vaak voor bij biotechaandelen, zegt Stéphanie Put, biotechanaliste van Degroof Petercam. 'In september zagen we hetzelfde voor de bekendmaking van andere resultaten (Finch 2) van Galapagos.'

De koersval wijst volgens haar niet op mogelijke negatieve resultaten. 'Dat zou voorkennis zijn. Er zijn heel hoge volumes en die wijzen op onzekerheid.' De resultaten worden pas vrijgegeven als ze volledig zijn, en Galapagos is daarvoor afhankelijk van zijn partner, de Amerikaanse farmagroep Gilead.

Tromboses

Dat filgotinib werkt, bleek al uit eerdere studies. Nu gaat de aandacht naar het zogenaamde veiligheidsprofiel, de bijwerkingen van de reumapil. 'Het is vooral uitkijken naar hoeveel patiënten een trombose kregen na filgotinib in vergelijking met patiënten die een placebo kregen', zegt Put. 

Als het veiligheidsprofiel goed is, hebben Galapagos en Gilead een extra troef tegenover concurrerende reumamedicijnen en vooral tegenover het nieuwe medicijn van Abbvie dat dit jaar al op de Amerikaanse markt kan komen.

Als wel wat patiënten een trombose krijgen, zullen Galapagos en Gilead meer uitleg moeten geven. 'Het verschil kan dan bijvoorbeeld verklaard worden doordat sommige patiënten gevoeliger zijn voor een trombose', zegt Put. 

3 à 5 miljard omzet

Filgotinib, het Abbvie-medicijn upadacitinib en twee recent gelanceerde medicijnen, Xeljanz (Pfizer) en Olumiant (Eli Lilly), behoren allemaal tot een nieuwe klasse ontstekingsremmers (JAK-inhibitoren). Het gaat om medicijnen in pilvorm, terwijl de nu nog meest gebruikte ontstekingsremmers ingespoten moeten worden. 

De markt voor reuma en andere ontstekingsziekten is enorm. Abbvie's inspuitbare medicijn Humira was vorig jaar goed voor 20 miljard dollar omzet en voor het zoveelste jaar op rij het best verkochte medicijn. Analisten verwachten dat JAK-inhibitoren een flink deel van de markt van inspuitbare medicijnen kunnen inpikken, maar dan moet het veiligheidsprofiel goed zijn.

Analisten gaan ervan uit dat filgotinib 3 à 5 miljard euro omzet per jaar kan opbrengen voor Galapagos en Gilead.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud