Bristol-Myers Squibb neemt Amylin dan toch over

Miljoenen mensen nemen dagelijks een pilletje van de bloeverdunner Plavix, een product van Britol-Myers Squibb. Maar de Amerikaanse gigant is op zijn hoede voor de concurrentie van generische alternatieven en lijft daarom nu Amylin in. (foto Bloomberg) ©Bloomberg News

De Amerikaanse farmagroep Bristol-Myers Squibb koopt het Californische biotechbedrijf Amylin voor 5,3 miljard dollar ( 4,2 miljard euro). Amylin is actief in de veelbelovende markt van diabetesbehandeling. Tegelijkertijd gaan Bristol-Myers en het Britse AstraZeneca bepaalde diabetes- producten van Amylin verder ontwikkelen. AstraZeneca betaalt Bristol-Myers 3,4 miljard dollar voor de rechten.

Bristol-Myers Squibb is al een tijdje geïnteresseerd in Amylin, een biotechbedrijf gespecialiseerd in de behandeling van diabetes. De Amerikaanse farmareus speurt naar interessante biotechnologiebedrijven om de verwachte daling aan inkomsten uit de eigen geneesmiddelen op te vangen. Zo is Bristol-Myers op zijn hoede voor de concurrentie van generische alternatieven voor zijn bloedverdunner Plavix. Bristol-Myers zag het patent daarop in mei verstrijken en dat terwijl Plavix vorig jaar nog een omzet opleverde van 7,1 miljard dollar.

Amylin ontwikkelde een diabetesmiddel dat kan uitgroeien tot een blockbuster met meer dan 1 miljard dollar jaaromzet. Voorts is het bedrijf bezig met enkele projecten rond alzheimer en obesitas. Extra inkomsten zijn meer dan welkom bij Amylin aangezien de omzet al drie jaar na mekaar gedaald is.

Gisterenavond meldde Bristol-Myers een vriendelijk overnamebod van 5,3 miljard dollar op Amylin te hebben uitgebracht. Dat is een pak meer dan het bod van 3,5 miljard dollar dat de farmaceutische groep eind vorig jaar al deed. Volgens diverse bronnen werd het bod al door de raad van bestuur van Amylin aanvaard.

Nadat het eerste bod van Britol-Myers in april was afgewezen, bleef Amylin op zoek naar overname-kandidaten. Dat gebeurde onder meer onder druk van de bekende aandeelhoudersactivist Carl Icahn. Sindsdien kwamen onder meer het Britse AstraZeneca, het Zwitserse Novartis en de Franse sectorgenoot Sanofi als potentiële overnamekandidaten opdagen.

Bovendien bereikte Bristol-Myers ondertussen al een akkoord met AstraZeneca om rond bepaalde molecules van Amylin te gaan samenwerken.  AstraZeneca betaalt de Amerikaanse farmagroep 3,4 miljard dollar voor de rechten. Samen willen Bristol-Myers en AstraZeneca producten ontwikkelen in de strijd tegen diabetes. Wereldwijd leiden naar schatting 360 miljoen mensen aan de aandoening.

Voor Bristol-Myers is Amylin een kleine prooi. Het bedrijf zit namelijk op een cashberg van ruim 11 miljard dollar. Britsol-Myers realiseerde vorig jaar met 27.000 werknemers wereldwijd, een netto-omzet van 21,2 miljard dollar.

Bristol-Myers betaalt voor een aandeel Amylin 31 dollar in contanten, dat is een premie van 10 procent tegenover de slotkoers op de beurs van San-Diego gisterenavond. Door de aanhoudende overnamegeruchten verdrievoudigde de waarde van het aandeel Amylin sinds oktober vorig jaar. Toen noteerde het aandeel tegen amper 8 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud