Canada geeft als eerste groen licht aan anticonceptiepil van Mithra

©Valentin Bianchi / Hans Lucas

Mithra heeft in Canada een eerste goedkeuring beet voor zijn innovatieve anticonceptiepil. Maar de vuurdoop voor het Luikse farmabedrijf, dat woelige maanden achter de rug heeft, moet nog komen.

Canada keurt als eerste land ter wereld de anticonceptiepil Estelle van Mithra goed. Estelle is het eerste anticonceptiemiddel dat het natuurlijke hormoon estetrol bevat. Estetrol is een oestrogeen dat wordt geproduceerd door de foetus tijdens de zwangerschap. Het farmabedrijf is erin geslaagd het hormoon te reproduceren. De goedkeuring stoelt op de fase 3-klinische studies bij 3.725 vrouwen tussen 16 en 50 jaar en met een BMI tot 35.

1 miljard
potentieel
Analisten geloven dat de drie geneesmiddelen van Mithra potentiële blockbusters zijn, die op termijn elk 1 miljard dollar omzet kunnen opleveren.

Verwacht wordt dat Estelle deze zomer in Canada op de markt komt, onder de merknaam Nextstellis. Voor de commercialisering staat Mithra's partner Searchlight Pharma in. Daarnaast heeft Mithra ook nog Donesta en PeriNesta in de pijplijn, twee middelen tegen opvliegers die ook op basis van estetrol werken. Analisten geloven dat de drie geneesmiddelen potentiële blockbusters zijn, die op termijn elk 1 miljard dollar omzet kunnen opleveren.

'Emblematische timing'

Leon Van Rompay, de interim-CEO van Mithra. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

De timing van de goedkeuring - het is maandag Internationale Vrouwendag - op 'een van de belangrijkste wereldmarkten' is 'zeer emblematisch' volgens Leon Van Rompay, de interim-CEO van Mithra. 'De Canadese goedkeuring luidt een nieuw tijdperk in voor de gezondheid van vrouwen en anticonceptie in het bijzonder.' Maar de echte test voor het Luikse beursgenoteerde bedrijf moet nog komen. In de eerste helft van dit jaar nog verwacht Mithra gelijkaardige goedkeuringen van Estelle in Europa en de Verenigde Staten.

Van Rompay, een 71-jarige farmaveteraan, vervangt sinds februari François Fornieri, die alle uitvoerende functies bij Mithra neerlegde nadat hij als CEO in opspraak gekomen was. Fornieri moest een stap opzijzetten na een onderzoek van het Luikse parket naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de intercommunale Nethys. Fornieri's naam dook ook op in verschillende andere Waalse dossiers, onder meer voor handel met voorkennis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud