Cardio3 doet overname in VS

©LAURIE DIEFFEMBACQ

Cardio3 Biosciences werpt zich in immunotherapie voor kankerbehandeling. Het bedrijf betaalt in eerste instantie 10 miljoen dollar, in cash en aandelen, voor drie onderzoeksprojecten van een Amerikaans bedrijf.

Cardio3 Biosciences, gespecialiseerd in hartaandoeningen, breidt zijn onderzoeksdomein uit naar oncologie. Het koopt Oncyte, de kankerafdeling van het Amerikaanse Celdara Medical. Het betaalt 6 miljoen dollar cash en 4 miljoen dollar via de uitgifte van nieuwe aandelen. Daarbovenop heeft Celdara nog eens recht op 92 miljoen dollar indien de drie overgenomen producten op de markt komen, en 80 miljoen dollar indien de verkopen oplopen tot meer dan 1 miljard dollar.

Maar zover is het nog niet. Bijlange niet. Zelfs het verst gevorderde product is nog niet op mensen getest. Die eerste testen beginnen nog dit kwartaal. De twee andere projecten zitten nog in laboratoriumfase.

Met de overname wordt Cardio3 actief in immunotherapie, een methode om kanker te behandelen die de voorbije twee jaren zeer hot is geworden. Via dergelijke therapie wordt het immuunsysteem van de patiënt zelf ingeschakeld om kankercellen te bestrijden. Bij de methode ontwikkeld door Oncyte worden immuuncellen uit de patiënt genomen en op zo'n manier aangepast dat ze kankers gaan opsporen en bevechten.

Op overnamepad

Het Waalse bedrijf is duidelijk op overnamepad. In november kondigde het al de overname van CorQuest Medical aan. Dat bedrijf ontwikkelt chirurgische instrumenten om hartchirurgie te vereenvoudigen. Hét kernproduct van Cardio3 blijft evenwel C-Cure, een celtherapiebehandeling tegen hartfalen. Tussentijdse resultaten van de laatste patiëntenstudie volgen nog tijdent het eerste kwartaal.

Cardio3 had eind juni nog 40 miljoen euro op bankrekening.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud