Cashberg van Mithra op record

©Lieven Van Assche

Mithra sloot het voorbije jaar af met een kaspositie van 119 miljoen. 'Een record', klinkt het.

Dat record heeft het Luikse farmabedrijf deels te danken aan een kapitaalverhoging van 77,5 miljoen euro. Verder bracht ook de verkoop van zijn klassieke activiteiten (generische anticonceptiemiddelen) aan Ceres Pharma, dat gefinancierd wordt door Marc Coucke, geld in het laatje. En vergeet ook de deal met farmareus Gedeon Richter niet, voor de distributie van Estelle in Europa en Rusland. 

De inkomsten stegen door een aaneenschakeling van deals in 2018 tot 65,5 miljoen euro, terwijl de kosten daalden door het aflopen van enkele, belangrijke klinische studies. De brutobedrijfswinst kwam daardoor 38,3 miljoen euro boven nul uit. Ook dit jaar rekent het bedrijf op een positief cijfer. Mithra is nog volop aan het onderhandelen met potentiële partners voor Estelle in de VS. Een deal zou mogelijks opnieuw enkele tientallen miljoenen kunnen opleveren.  

Een product heeft Mithra nog niet op de markt, maar tegen eind dit jaar denkt het het goedkeuringsdossier voor de anticonceptiepil Estelle bij de FDA in te dienen. Verder staan dit jaar de laatste studies gepland voor onder meer Donesta, een medicijn tegen opvliegers in de menopauze.

Het nettoresultaat zakte 12,4 miljoen euro onder nul. Dat is het gevolg van een boekhoudkundige verwerking van toekomstige betalingen aan de voormalige eigenaars van Estelle. Als Estelle een succes wordt, dan hebben de voormalige eigenaars van Uteron Pharma recht op een deel van de inkomsten. Doordat de kans op succes van Estelle en de inschatting van potentiële verkopen gestegen is, ging ook de waardering van die verplichtingen de hoogte in. Vorig jaar werden ze gewaardeerd op 46,5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud