Cashend personeel kost Argenx 9 miljoen euro

Tim Van Hauwermeiren, CEO Argenx ©DB60013875

Het biotechbedrijf Argenx moest het voorbije kwartaal voor 9,3 miljoen euro kosten boeken omdat zijn werknemers massaal hun aandelenopties uitoefenden.

Argenx boekte in het tweede kwartaal een operationeel verlies van 25,4 miljoen euro. Het biotechbedrijf zit nog volop in de fase van medicijnonderzoek en heeft nog geen geneesmiddel op de markt. Het kwartaalverlies komt niet als een verrassing, maar de verviervoudiging tegenover vorig jaar is wel opmerkelijk. 

Enerzijds vielen de inkomsten uit onderzoeksallianties met grote farmabedrijven (zoals AbbVie, Shire en LEO Pharma) terug naar 18 miljoen euro. Anderzijds schoten de algemene kosten (+35%) en de kosten voor onderzoek en ontwikkeling (+130%) de hoogte in. 

Aandelenopties

De kostenstijging is grotendeels te verklaren door het succes van het bedrijf op de Brusselse beurs. Alle werknemers van Argenx beschikken over aandelenopties die ze het voorbije kwartaal tijdens de beurspiek massaal uitoefenden om hun winsten te verzilveren. Op het moment van de uitoefening is Argenx verplicht onder andere sociale bijdragen op de gerealiseerde meerwaarde te betalen en op te nemen in de boekhouding. Dat alles resulteerde het voorbije kwartaal in 9,3 miljoen euro kosten. 

Hoewel de kosten de kwartaalresultaten van Argenx drukken, geven ze tegelijkertijd aan dat het bedrijf goed boert. De aandelenkoers verviervoudigde in amper een jaar tijd. De beurswaarde steeg naar 2,5 miljard euro. Het aandeel kreeg zelfs een plaatsje in de Bel20 dankzij de doorbraak met efgartigimod, een medicijn waarmee het bedrijf zeldzame auto-immuunziektes hoopt te bestrijden

Nog dit jaar beginnen de laatste patiëntenproeven voor efgartigimod bij patiënten met myasthenia gravis, een spierziekte waarvan de symptomen variëren van gezichtsverlies tot ademhalings- en spraakproblemen. Na de zomer zal ook duidelijk worden of het middel helpt bij ITP, waarbij bloedplaatjes worden afgebroken. Het beurshuis Degroof Petercam schat dat het medicijn een omzetpotentieel van 3 miljard euro heeft, al is er nog veel werk aan de winkel voor het op de markt kan komen.  

Overvloedige cash

Het nettoverlies kwam in het tweede kwartaal uit op 20 miljoen euro, een kleine 5 miljoen beter dan het operationeel resultaat. Dat is te danken aan de boekhoudkundige verwerking van (niet-gerealiseerde) wisselkoerswinsten op de 338 miljoen euro cash die het bedrijf aanhoudt. Een groot deel daarvan is in dollar als gevolg van de beursgang op Nasdaq.

 

Zes patiënten met de chronische aandoening pemphigus vulgaris, gekenmerkt door pijnlijke blaren op de huid en de slijmvliezen, werden met het middel behandeld

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud