Cefaly vervangt pil tegen migraine door elektrode

Voormalig Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) met een toestel van Cefaly. ©Anthony Dehez

Het Luikse Cefaly Technology heeft een elektrode ontwikkeld die migraine beter verhelpt dan medicijnen. Het apparaatje, een pleister met een knopje dat op het voorhoofd wordt gekleefd, wil de wereld veroveren.

Migraine verlichten door elektronische impulsen naar de hersenen te sturen, dat is wat Cefaly doet. Het Luikse bedrijf ontwikkelde een elektrode die met een pleister op het voorhoofd wordt geplaatst. Wie een migrainecrisis heeft of voelt opkomen, en dus hoofdpijn krijgt, moet het apparaatje een uurtje opzetten. De last zal dan verminderen en bij 35 procent van de patiënten zelfs verdwijnen.

Het toestel is een waardevol alternatief voor wie geen behandeling met geneesmiddelen wil.
Koen Paemeleire
Neuroloog UZ Gent

‘Ons toestel werkt beter dan de traditionele triptanen die migrainepatiënten nemen. Na het slikken van triptanen voelt 60 procent van de patiënten doorgaans minder pijn. Met de Cefaly Acute is dat 70 procent. We zijn dus efficiënter dan de geneesmiddelen’, stelt Pierre Rigaux, CEO van Cefaly Technology.

‘Het toestel is een waardevol alternatief voor wie geen behandeling met geneesmiddelen wil’, bevestigt Koen Paemeleire, neuroloog van het UZGent gespecialiseerd in migraine. ‘Het is bovendien schadeloos, waardoor het geschikt is voor patiënten die bijwerkingen hebben met medicatie.’ Naar schatting heeft 15 procent van de bevolking last van migraine.

Even een sprong in de tijd: Rigaux dertig jaar geleden. Hij is sportdokter. Al snel kriebelt het om zijn eigen bedrijf op te starten. Hij verdeelt medisch materiaal voor sportlui. Hartslagmeters onder andere. De Polar-sportuurwerken die hij uit Finland liet komen waren een schot in de roos.

Rigaux: ‘Ondertussen leerde ik alles van neuromodulatie en van elektronische impulsen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden. Dat waren toen vooral implants, terwijl ik wou werken met externe toestellen. Die werden destijds alleen gebruikt bij revalidatie van sportlui, om spieren opnieuw te activeren. Voor het lichaam dus. De hersenen en het hoofd, daar was een leegte in de markt. Omdat het veel complexer was natuurlijk.’

Migraine

In 2008 heeft zijn bedrijf Cefaly Technology een eerste product klaar. Een diadeem om hoofdpijn te verminderen, die de drielingzenuw op het voorhoofd stimuleert. ‘We zijn ons onderzoek dan gaan verdiepen op migraine, dat meer dan hoofdpijn alleen is. Je wordt misselijk, verdraagt geen licht en bij iedere hartslag krijg je een stevige pijnscheut in het hoofd. Een aanval duikt meestal ook vanuit het niets op. Veel patiënten slikken dan geneesmiddelen, steeds opnieuw. Uit onze studies bleek dat door onze diadeem 20 minuten per dag op te zetten, de aanvallen met de helft verminderden’, duidt Rigaux.

Nog eens tien jaar onderzoek later heeft Cefaly een toestel om een migraine-aanval te verlichten. De ‘pleister met knop’ kreeg zopas de goedkeuring van de FDA, de Amerikaanse toezichthouder. ‘De VS zijn de grootste markt voor migraine. Vandaar dat we daar zijn begonnen’, zegt Rigaux. In België dient Cefaly volgende maand een dossier in voor terugbetaling bij het Riziv. ‘Pas dan zal de verkoop ook hier echt starten.’ Het toestel kost vandaag 295 euro.

6,2 miljoen
Cijfers
Cefaly boekte in 2016 ene omzet van 6,2 miljoen euro of een kwart meer dan het jaar voordien. Het Luikse bedrijf telt een dertigtal werknemers waarvan 9 in de Verenigde Staten.

Het zelfbedruipende bedrijf sloot vorig jaar af met een omzet van 6,2 miljoen euro of een kwart meer dan in 2015. Met de FDA-goedkeuring op zak zal dit binnenkort uitkomen op 15 miljoen euro, maakt Rigaux zich sterk.

Comapatiënten en epilepsie

Cefaly wil zijn technologie ook inzetten tegen epilepsie. De eerste testen zijn begonnen. Daarnaast heeft het Luikse bedrijf ook een product ontwikkeld met topdokter Steven Laureys, een neuroloog die onlangs werd beloond met de Francqui-prijs. Laureys behandelt comapatiënten. Samen met Cefaly zette hij een toestel op punt om de hersenen van comapatiënten te activeren, waardoor ze weer met hun ogen knipperen of hun handen bewegen. Rigaux: ‘Die technologie staat op punt. Theoretisch kunnen we het toestel naar de markt brengen. We zullen zien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud