Celyad gaat geld bijtanken

De onderzoekers van het biotechbedrijf Celyad werken aan een vernieuwende manier van kankerbestrijding. ©Celyad

Het Belgische biotechtbedrijf Celyad werkt aan een nieuwe kapitaaloperatie waarbij het minstens 2 miljoen nieuwe aandelen wil plaatsen bij grote investeerders.

Hoeveel geld Celyad  exact wil ophalen is nog niet bekend. Zolang de exacte prijszetting van de nieuwe aandelen nog niet is meegedeeld, wordt de handel in Celyad opgeschort op Euronext Brussel. De nieuwe aandelen zijn enkel verkrijgbaar voor institutionele investeerders, zowel in Europa als in de VS.

Celyad sloot dinsdag aan 12,18 euro op de Brusselse beurs. Aan die koers zou het biotechbedrijf dus in principe zo'n 25,60 miljoen euro kunnen ophalen bij institutionele beleggers. Als er veel interesse is in de aandelen, kan de transactie met 300.000 aandelen uitgebreid worden, laat Celyad weten in een persbericht. 

Celyad legt zich toe op CAR-T-celtherapie, een vernieuwende manier om kanker te bestrijden. Immuuncellen worden gemanipuleerd en weer ingespoten, zodat ze de kankercellen te lijf gaan.

het bedrijf zit nog volop in onderzoeksfase. Medicijnen heeft Celyad dus nog niet op de markt. De onderzoeksfase kost de groep handenvol geld kost. Op het einde van de eerste jaarhelft had Celyad nog 33,70 miljoen euro aan cash. Daarmee schatte het bedrijf het uit te kunnen houden tot midden 2020. 

In 2015 trok Celyad naar Nasdaq en haalde er in volle hype 100 miljoen op door de uitgifte van nieuwe aandelen tegen 60,25 euro per stuk. Van die koers blijft niet veel meer over, wat deels te wijten is aan de stopzetting van een onderzoeksprogramma om chronisch hartfalen te genezen met celtherapie (C-Cure). Sindsdien legt Celyad zich volledig toe op de strijd tegen kanker en richt zich onder meer op leukemie en dikkedarmkanker. 

Maar ook dat loopt niet van een leien dakje. Het bedrijf strond in 2017 wereldwijd in de aandacht toen het erin slaagde een vergevorderde leukemiepatiënt die ten dode was opgeschreven toch te genezen. Maar velen vragen zich af of het geen toevalstreffer was. Kort voor de zomer kwam Celyad namelijk met teleurstellende onderzoeksresultaten naar buiten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud