CEO Doliveux zwaait in 2015 af bij UCB

UCB-CEO Roch Doliveux (foto: Belga) ©Imageglobe

Roch Doliveux zwaait in 2015 na tien jaar af als CEO van de biofarmaciegroep UCB. Hij wordt aan het hoofd van de Bel20'er opgevolgd door een andere Fransman, Jean-Christophe Tellier.

Roch Doliveux ging in 2003 aan de slag bij UCB en werd in 2005 CEO. Na tien jaar zwaait de Fransman af als CEO, op 1 januari 2015. Doliveux bouwde UCB om tot een pure biofarmaciegroep.

Hij speelde vlak na zijn aantreden als CEO in op het nakende patentverval van het toenmalige sterproduct, het allergiemiddel Zyrtec. Dat deed hij via twee gedurfde miljardenovernames, het Britse Celltech en het Duitse Schwarz Pharma.

Via Celltech legde UCB de hand op het reumamiddel Cimzia, met Schwarz kwamen de epilepsiemiddeenl Vimpat en Neupro (ziekte van Parkinson) in de portefeuille. Reeds in het voorjaar van 2011 argumenteerde Doliveux in een interview met De Tijd dat UCB met dat 'CVN-trio' na zeven magere jaren nu gewapend was voor minstens zeven vette jaren.

Beleggers lijken de afzwaaiende CEO gelijk te geven: begin deze week boekte het aandeel UCB voor het eerst sinds 2006 een recordkoers en steeg de beurswaarde voor het eerst boven 10 miljard euro. Sinds begin 2005 won het aandeel UCB 50 procent - zij het met een bochtig parcours (zie grafiek) - terwijl de Bel20 per saldo ter plaatse trappelde.

Doliveux' landgenoot en opvolger Jean-Christophe Tellier is sinds juni 2011 aan de slag bij UCB. Hij is er nu verantwoordelijk voor de afdeling Biopharma Brands & Solutions. 

In een mededeling verklaart de afscheidnemende CEO de vroege aankondiging van de managementwissel per 1 januari 2015 in het belang van de continuïteit. Het komt er nu immers op aan het CVN-trio wereldwijd te lanceren om zo hoog mogelijke piekverkopen te realiseren. 'Continuïteit in leiderschap is belangrijk voor de belangrijke lancering van nieuwe producten van midden 2014 tot midden 2016', stelt Doliveux.

Doliveux stipt aan dat zijn opvolger Tellier '25 jaar ervaring' heeft in de biofarmacie. Tellier werkte bijna twee decennia voor de Zwitserse farmareus Novartis. Hij was er CEO van zowel de Franse als de Belgische Novartis-tak. Als CEO van Novartis Pharma Belgium was hij ook voorzitter van pharma.be, de belangenvereniging van de Belgische farmasector.

Tellier wordt vanaf maart 'CEO elect'. De rest van het jaar zal hij de facto als 'schaduwtopman' met Doliveux een vlotte opvolging regelen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud