Advertentie
Advertentie

Chemo remt productie antistoffen na coronavaccinatie af bij kankerpatiënten

©AFP

Patiënten die behandeld worden voor kanker maken antistoffen aan na een eerste prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Maar na een tweede prik namen de antistoffen niet toe bij alle patiënten. Vooral chemotherapie blijkt de immuunreactie af te remmen. Dat leren de eerste resultaten van een studie van het UZ Antwerpen en Sciensano.

Patiënten die behandeld worden voor kanker lopen een groter risico om ernstig ziek te worden tijdens een Covid-19-infectie. Aan de klinische studies die wereldwijd werden uitgevoerd naar de werkzaamheid van de nieuwe coronavaccins namen geen patiënten deel die op dat moment in behandeling waren voor kanker.

Door hun ziekte en hun behandeling wordt het afweersysteem van die patiënten onder druk gezet, waardoor dat vaak verzwakt. Onderzoekers van het UZ Antwerpen (UZA) wilden nagaan of de vaccins even werkzaam zijn bij die verminderde immuniteit. Daarnaast werd bestudeerd of kankerpatiënten meer risico lopen op (ernstige) nevenwerkingen van de vaccins.

Om snel kennis te verzamelen over de afweerreactie en de bijwerkingen van een Covid-19-vaccinatie bij die patiënten werd in de studie een groep van 200 patiënten gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin.

De vaccinbijwerkingen bij patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, liggen volledig in lijn met de meldingen door gezonde personen.
Marc Peeters
Hoofd oncologie UZA

Er werden bloedafnames gedaan voor en op verschillende momenten na de vaccinatie. De studie werd uitgevoerd in het UZA in samenwerking met het gezondheidsinstituut Sciensano, met ondersteuning van het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE) en de Universiteit Antwerpen.

Professor Marc Peeters, diensthoofd oncologie: ‘Het resultaat van de studie wijst er in de eerste plaats op dat de vaccinbijwerkingen bij patiënten die een kankerbehandeling ondergaan volledig in lijn liggen met de meldingen door gezonde personen.’

Antistoffen

‘Wat de afweerreactie betreft, zien we dat de hoeveelheid antistoffen die worden aangemaakt bij sommige patiënten minder is dan bij gezonde personen na twee doses van het vaccin. Antistoffen worden bij de meeste patiënten aangemaakt na de eerste prik, maar nemen niet bij alle groepen van patiënten toe na de tweede prik.’

Mogelijk zijn kankerpatiënten gebaat bij een derde vaccindosis.
Mieke Goossens
Onderzoekster Sciensano

Er zijn duidelijke verschillen tussen de patiënten naargelang de therapie. Zo goed als alle patiënten die hormoontherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie ondergaan, hebben een normale aanmaak van antistoffen.

Chemotherapie

Een normale antilichaamrespons zagen de onderzoekers echter slechts bij iets meer dan de helft van de patiënten met chemotherapie en zelfs maar bij een derde van de patiënten met bloedkanker. ‘Mogelijk zijn kankerpatiënten gebaat bij een derde vaccindosis’, oordeelt Sciensano-onderzoekster Mieke Goossens.

Er zijn nog factoren die bepalen in hoeverre we beschermd zijn tegen virale infecties, zoals de cellulaire immuniteit. Dat aspect van de immuniteit wordt nog verder onderzocht in de Antwerpse studie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud