Chinees pompt 25 miljoen in Cardio3 Biosciences

Het Chinese Medisun International Holdings investeert 25 miljoen euro in Cardio3 Biosciences. Het wordt meteen één van de grootste aandeelhouders van het Waalse biotechbedrijf. En het wil voor nog eens 25 miljoen euro aandelen overkopen van bestaande aandeelhouders.

Medisun betaalt 44 euro per aandeel oftewel een premie van 14 procent ten opzichte van de gemiddelde koers tijdens de laatste 30 dagen. Het aandeel noteerde om 10 uur – op het moment dat de handel in het aandeel werd stilgelegd – op 43,94 euro.

Met de investering verwerft het Chinese fonds 8 procent van Cardio3 Biosciences. Het is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder, na Tolefi (de investeringsmaatschappij van de Brusselse ondernemer Serge Goblet) en de Vlaamse (PMV) en Waalse overheid (SRIW).

Dé man achter Medisun Investments is Danny Wong, die al 30 jaar investeert in private en beursgenoteerde bedrijven. Zijn focus ligt daarbij steeds op farma en financiële diensten. Wong krijgt een zitje in de raad van bestuur.

Wie is Danny Wong?

 

Wong is onder andere voorzitter en mede-eigenaar van de investeringsmaatschappijen Beijing Securities en National Investments Fund, dat op de beurs van Hong Kong omgerekend 49 miljoen euro waard is. Tot begin deze maand was hij bestuurder bij Mascotte Holdings, dat investeert in bedrijven in de zonne-energiesector. Maar hij stapte er op wegens ‘andere business commitments die meer van zijn tijd vergen’.

Enkele maanden geleden zette hij met Medisun Investments een nieuw fonds in de steigers voor investeringen in een opkomende niche in de geneeskunde, namelijk regeneratieve geneeskunde en stamcelbehandelingen. Cardio3 is de tweede investering van Medisun. Het stak eerder al geld in een niet nader genoemd Japans bedrijf.

Wong groeide op in China en woont en werkt nu al 20 jaar in Hong Kong. Hij groeide op in China en woont en werkt nu al 20 jaar in Hong Kong. Verder wil hij weinig kwijt over zijn verleden, al is duidelijk dat hij zijn fortuin zelf vergaarde. Of hij uit een rijke familie komt? ‘Relatief gesproken wel’, zegt hij. ‘Maar 20 jaar geleden had vrijwel niemand veel geld in China.’

 

De verse centen heeft Cardio3 Biosciences nodig om de laatste patiëntenproeven voor C-Cure, een stamceltherapie voor zware hartpatiënten, in de VS te financieren. In Europa zijn die laatste testen intussen al bezig en tegen eind 2015 zullen de resultaten ervan beschikbaar zijn. In de VS daarentegen heeft het bedrijf nog maar net de goedkeuring van de Food and Drug Administration op zak om naar patiënten op zoek te gaan.

Maar naast de VS en Europa opent zich nu via de instap van Medisun ook een derde regio. Cardio3 en Medisun zetten namelijk samen een joint venture om de werking van C-Cure te gaan testen op Aziatische patiënten. Medisun zal de komende drie jaren 20 miljoen euro investeren. ‘Wij kennen weinig over die markt. Het is dus nooit onze prioriteit geweest en wilden dat avontuur nooit alleen aangaan. Maar nu krijgen we de mogelijkheid om met een partner de op twee na grootste farmaceutische markt te betreden, zonder groot financieel risico voor ons’, zegt Christian Homsy, CEO van Cardio3 Biosciences.

Medisun heeft laten weten nog extra aandelen te willen verwerven. Het is van plan de komende 8 maanden voor nog eens 25 miljoen euro aandelen te willen kopen van bestaande aandeelhouders. Maar een overname op langere termijn is zeker niet de ambitie van Wong. ‘We willen zeker niet meer dan 30 procent van de aandelen bezitten’, zegt investeerder Danny Wong.

Cardio3 Biosciences maakte vorige zomer zijn beursdebuut op Euronext Brussel en Parijs. Het biotechbedrijf haalde daarbij 23 miljoen euro op aan 16,65 euro per aandeel. Wie toen intekende, heeft al een rendement van 163 procent. Daar profiteert onder andere ook Thrombogenics-oprichter Désiré Collen van die met zijn investeringsfonds Life Sciences Research Partners al jaren aandeelhouder is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud