Chinese deal voor biotechbedrijf Etherna

©JONAS LAMPENS

Het Belgische biotechbedrijf Etherna sluit een joint venture om zijn vernieuwende kankerbehandelingen in China te testen, commercialiseren en produceren.

Etherna heeft daarvoor een akkoord gesloten met China Grand Pharmaceutical and Healthcare Holdings. De Chinese partij maakte eerder dit jaar deel uit van een consortium dat 34 miljoen euro in Etherna investeerde. Nu brengt ze 8 miljoen euro binnen in de Chinese joint venture, goed voor een belang van 75 procent.

Etherna draagt zijn productietechnologie over, net als de rechten op enkele potentiële medicijnen voor de Chinese markt. In ruil krijgt het een kwart van de aandelen en heeft het zicht op mijlpaalbetalingen en royalty's.

Etherna is gespecialiseerd in de ontwikkeling van immuuntherapieën en gebruikt daarbij m-RNA of messenger RNA als centrale bouwsteen. Dat werkt als een boodschapper die cellen specifieke eiwitten doet aanmaken en die het afweersysteem trainen om kankercellen aan te vallen. Etherna voert al klinische testen uit bij patiënten met melanoom.

Coronavaccin

Sinds eind maart is het de spil van een internationaal consortium dat aan een Covid-19-vaccin werkt dat met een soort neusspray zou toegediend worden.

Het bedrijf telt 40 werknemers in Niel en Gent. De aandeelhouders zijn onder meer ook Life Science Partners, het Belgische Fund+ (opgericht door Désiré Collen), PMV, het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en de Amerikaanse fondsen Omega Funds en Novalis Life Sciences.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud