Advertentie
Advertentie

Commissie sluit vaccindeal voor 300 miljoen dosissen met Sanofi-GSK

Het Britse GSK ontwikkelt samen met het Franse Sanofi een kandidaat-Covid-19-vaccin. ©REUTERS

De Europese Commissie kondigt aan dat ze een aankoopcontract ondertekende voor 300 miljoen dosissen van het kandidaat-vaccin van Sanofi-GSK.

De Commissie heeft een tweede contract gesloten voor de aankoop van een kandidaat-Covid-19-vaccin. Het gaat om het vaccin dat de respectievelijk Britse en Franse farmabedrijven GlaxoSmithKline en Sanofi samen ontwikkelen.

Het aankoopcontract biedt de lidstaten de mogelijkheid om tot 300 miljoen dosissen van het vaccin aan te kopen. De lidstaten moeten nu aangeven of ze willen deelnemen aan het contract, de dosissen worden dan pro rata verdeeld.

Eerdere deal met AstraZeneca

Eerder al sloot de Commissie in augustus een gelijkaardig contract met het Britse AstraZeneca, dat een vaccin ontwikkelt met de Universiteit van Oxford. De Commissie wil een portfolio van potentiële vaccins samenstellen. Ze cofinanciert met Europese middelen een stuk van de ontwikkelings- en productiekosten en krijgt in ruil het recht om een bepaald aantal dosissen aan te kopen eens het vaccin veilig en doeltreffend blijkt.

De Commissie maakte recent ook bekend dat ze de verkennende gesprekken, de opstap naar een aankoopcontract, met het duo BioNTech-Pfizer heeft afgerond over de aankoop van hun kandidaat-vaccin. De EU-lidstaten kunnen 200 miljoen dosissen aankopen zodra bewezen is dat het vaccin veilig en doeltreffend is, met een optie voor nog eens 100 miljoen dosissen. De vestiging van Pfizer in Puurs is mee aangeduid als productiecentrum.

Ook met Johnson & Johnson, CureVac en Moderna zijn de verkennende gesprekken afgerond en worden binnenkort aankoopcontracten verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud