Coucke casht ruim 60 miljoen euro op Fagron

Marc Coucke blijft de grootste aandeelhouder van Fagron. ©BELGA

Alychlo, de holding van ondernemer Marc Coucke, heeft 3 miljoen aandelen verkocht van de farmagroep Fagron. Coucke blijft wel de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

De producent van apothekersgrondstoffen Fagron meldt dat zijn grootste aandeelhouder een pakket van 4,2 procent van het bedrijf heeft verkocht aan institutionele investeerders. De deal verliep via beurshuis Berenberg, dat eerder al vlot afnemers vond voor aandelenpakketten van verkopende Fagron-aandeelhouders. De exacte prijs en de tegenpartij zijn niet bekend. Het pakket van 3 miljoen aandelen is aan de slotkoers van vrijdag (21,28 euro) 63,8 miljoen euro waard.

10%
Belang
De participatie van Alychlo in Fagron zakt van 14,96 procent naar iets meer dan 10 procent.

Marc Coucke, de voorzitter en grootaandeelhouder van Alychlo, zegt dat de verkoop dient om zijn holding Alychlo verder te diversifiƫren.'Het laat ons toe een toegewijde aandeelhouder van Alycho te blijven.' De participatie van Coucke, die voordien 14,96 procent bezat, blijft nog boven 10 procent. Hij is daarmee de grootste aandeelhouder van Fagron.

Coucke casht op een moment dat het aandeel op een hoog niveau noteert en hersteld is van de beurscrash in maart. Het bedrijf, ooit ontstaan als een afsplitsing van Couckes vroegere geesteskind Omega Pharma, kwam vijf jaar geleden in zwaar weer. Maar die heropstanding heeft veel geld opgeleverd voor wie in het bedrijf geloofde: de investeringsgroep Waterland, ondernemer Filip Balcaen en Coucke.

Waterland en Balcaen verkochten hun aandelen - een deel werd gekocht aan 5,16 euro per stuk - de voorbije jaren in schijfjes. Ze boekten een gigantische meerwaarde. Coucke volgde hun voorbeeld niet en kocht vorige zomer zelfs nog bij toen de koers op iets meer dan 15 euro noteerde. Nu het aandeel nog fors hoger staat, is het voor Coucke blijkbaar wel een goed moment om gedeeltelijk winst te nemen.

Anderlecht

De beursgenoteerde participaties van Alychlo - zoals Fagron, de fotogroep Smartphoto of het farmabedrijf Mithra - zijn volgens Coucke redelijk coronaproof. Maar de niet-genoteerde participaties van dierenpark Pairi Daiza, skihal Snowworld en de uitgebreide sport- en horeca-activiteiten in Durbuy lijden zwaar onder de coronamaatregelen.

Onlangs moest Coucke nog een pijnlijke aftocht als voorzitter van de voetbalclub Anderlecht incasseren, nadat de club sportief en financieel in moeilijk water was gekomen. Samen met Joris Ide bezit hij nog 74 procent van de club, maar er is een schuldherschikking en een kapitaalronde aan de gang. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud