Coucke & co cashen bij Omega Pharma

Marc Coucke.

Omega Pharma keerde vorig jaar aan zijn aandeelhouders - hoofdzakelijk Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland - een interimdividend van 50 miljoen euro uit. Dat staat te lezen in het jaarverslag 2013 van de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen.

Sinds zijn beursexit wordt Omega Pharma gecontroleerd door oprichter Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland. Coucke bezit bijna de helft van de aandelen, de andere helft is voor Waterland en enkele bevriende investeringsfondsen.

Vorig jaar keerde de verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen een interimdividend uit van 50 miljoen euro. Het jaar ervoor was dat 61,2 miljoen. Het bedrijf betaalt geen einddividend. Per aandeel is dat respectievelijk 1,7 en 2,07 euro. Het laatste dividend vóór de beursexit van Omega Pharma - over het boekjaar 2010 - bedroeg 1 euro bruto.

GSK

Ondertussen is Omega Pharma wel een ander bedrijf geworden. Midden 2012 kocht de Vlaamse groep een portefeuille van 54 merken van de farmareus GSK voor 470 miljoen euro. Het was haar grootste overname ooit.

Coucke en Waterland moesten diep in de buidel tasten om de deal te financieren, want de deal ging gepaard met een kapitaalverhoging van 190 miljoen euro. De dividenden van Omega Pharma zijn dus heel welkom voor Coucke, net als de opbrengst van de verkoop van het gros van zijn belang in Arseus de jongste maanden.

In 2012 telden de resultaten van de GSK-merken maar voor een half jaar mee in de cijfers van Omega PHarma. In 2013 was dat over het hele jaar. Dat vertaalt zich in de financiële cijfers van de groep. Haar omzet klom met 16 procent tot 1,21 miljard euro. De 20 topmerken van de groep vertegenwoordigden iets meer dan de helft van de inkomsten. Indien men slechts zes maanden rekening houdt met GSK (om beter te vergelijken met 2012), dan klimt de omzet evenwel met slechts 5 procent.

De operationele kasstroom (ebtida) klom met 14 procent tot 231,2 miljoen euro, maar vertegenwoordigt een kleiner deel van de omzet (19,1%) dan het jaar ervoor (19,4%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud