Coucke & co oogsten na beursexit Omega

Marc Coucke. ©Emy Elleboog

Het gaat Omega Pharma voor de wind. En daar profiteren ook de aandeelhouders van: Marc Coucke, het investeringsfonds Waterland en diens bondgenoten keerden zichzelf in juli 40 miljoen euro dividend uit.

Marc Coucke, de Belgisch-Nederlandse private-equitygroep Waterland en drie financiële partners haalden begin vorig jaar Omega Pharma van de beurs. Kort nadien kocht de Oost-Vlaamse groep 54 merken van de farmareus GlaxoSmithKline (GSK). Die overname, de grootste ooit voor Omega, bleek een schot in de roos.

Nu de GSK-deal al wat verteerd is, vinden de aandeelhouders van Omega Pharma het tijd is om te oogsten. De Tijd vernam dat Omega Pharma Invest, de topholding van de groep, in juli een interimdividend van 40 miljoen euro uitkeerde aan zijn aandeelhouders. Dat zijn Coucke’s familiale vennootschap Alychlo (49,54%), het vehikel Holdco 1 BE (48,84%) en het management van Omega Pharma (1,62%). ‘Dit is de voortzetting van het dividendbeleid van Omega Pharma, rekening houdend met de nieuwe groepsstructuur en onze grotere omvang’, reageert Marc Coucke.

Via een kapitaalvermindering bij Holdco 1 BE stroomde 20 miljoen door naar Waterland (61%) en zijn drie bondgenoten Hamilton Partners, Harboured Partners en Stepstone (samen 39%).

De GSK-deal blijft ondertussen de resultaten van Omega Pharma gunstig beïnvloeden. In de eerste jaarhelft boekte de groep uit Nazareth 611 miljoen euro omzet. De omzetgroei (+30%) was grotendeels te danken aan de overname van de merkenportefeuille van de Britse farmareus. Zonder overnames bedroeg de groei van de inkomsten ‘slechts’ 8 procent.

Samen uit, samen thuis

Omega Pharma is niet het enige bedrijf waarin Coucke en Waterland samen participeren. Ze zijn allebei aandeelhouder van de toeleverancier aan de medische sector Arseus en van de West-Vlaamse ontwikkelaar van zonnepanelen Enfinity. De Tijd schreef vorige week dat Enfinity, ondanks een zware afslanking, overnemers zoekt om voort te bestaan. Voor de aandeelhouders en schuldeisers zit er wellicht niet veel anders op dan zware verliezen te slikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud