Coucke en Perrigo pas in herfst oog in oog

Ondernemer Marc Coucke. ©BELGA

De strijd tussen Marc Coucke, Waterland en de Amerikaanse farmareus Perrigo moest eind maart losbarsten voor de arbitragerechtbank Cepani. Maar de debatten worden door de coronacrisis uitgesteld tot de herfst.

De pleidooien in de arbitragezaak rond de verkoop van Omega Pharma moesten eind maart beginnen en vier à zes weken duren. Die lange tijdspanne is niet verwonderlijk: de conclusies van de twee partijen beslaan samen naar verluidt enkele duizenden pagina’s en daarbovenop moesten nog expertenverslagen van enkele duizenden pagina's en getuigenverklaringen komen.

Door de coronacrisis worden de debatten bij de arbitragerechtbank Cepani evenwel uitgesteld naar de herfst, vernam De Tijd. Een finale beslissing komt er pas ten vroegste volgend jaar, zes jaar na de verkoop.

De zaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo eind 2014 voor 3,8 miljard euro. De verkopers waren Marc Coucke en een consortium investeringsfondsen onder leiding van Waterland. Coucke kreeg deels aandelen van de Amerikaanse farmareus in ruil voor zijn Omega-aandelen.

3,8 miljard
Overnameprijs
Perrigo legde eind 2014 (schulden inbegrepen) 3,8 miljard euro op tafel voor Omega Pharma.

Perrigo voelde zich na de overname bedrogen. Het beschuldigt Coucke en Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld om een hogere verkoopprijs te bedingen, zowel door kunstmatige omzet te creëren als door het sturen van de schuldenpositie.

Perrgio keerde zich met een claim van 1,9 miljard euro bij Cepani tegen de twee verkopers. Coucke en Waterland hebben altijd ontkend dat Perrigo misleid zou zijn bij de deal. De ondernemer diende - eveneens bij Cepani - een tegenclaim in, Waterland niet.

Drie arbiters

Het college van arbiters dat zich over de zaak moet buigen, bestaat uit drie leden: Jan Meyers, Johan Verbist en Jean-Pierre Fierens (voorzitter). Elke partij heeft één arbiter aangeduid en de derde werd door de twee andere gekozen. Coucke en Waterland schoven Meyers naar voren, Perrigo koos Johan Verbist.

De drie arbiters proberen tot een consensus te komen. Lukt dat niet, dan heeft de voorzitter een doorslaggevende stem.

De arbiters proberen een consensus te bereiken. Als dat niet lukt, dan heeft de voorzitter een doorslaggevende stem. Er is geen beroep mogelijk. Zoals gebruikelijk bij Cepani hebben de partijen al een percentage van het bedrag van de claim op tafel moeten leggen. Dat moet de kosten van de zaak dekken.

Cepani (voluit het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie) werd iets meer dan vijftig jaar geleden opgericht in de schoot van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en is er nog steeds gevestigd. Een arbitrageprocedure bij Cepani is strikt vertrouwelijk, in tegenstelling tot een procedure bij de rechtbank die doorgaans openbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud