Advertentie

Coucke en Waterland sluiten strijd met Perrigo definitief af

Bijna zeven jaar na de overname van Omega Pharma door Perrigo komt er een einde aan het juridisch staartje dat de deal kreeg. ©BELGA

Een maand na de sententie van de arbitragerechtbank Cepani betalen Marc Coucke en het Waterland-consortium deze week de laatste tranche van hun schadevergoeding aan het Amerikaanse Perrigo. Daarmee sluiten ze een pijnlijk juridisch hoofdstuk van vijf jaar af.

De arbitragerechtbank Cepani besliste eind augustus Perrigo een schadevergoeding van 266 miljoen euro (inclusief rente en kosten 350 miljoen) toe te kennen in het kader van de verkoop van Omega Pharma. De Amerikaanse groep vond zich bij die deal misleid door de verkopers: Marc Coucke en een consortium rond het investeringsfonds Waterland.

Volgens Perrigo stellen de arbiters in hun sententie dat de verkopers 'opzettelijk belangrijke informatie verborgen hielden' als onderdeel van het verkoopproces en Perrigo 'opzettelijk misleid hebben door middel van verschillende frauduleuze handelingen en nalatigheid'. De arbiters bevestigen volgens de Amerikaanse groep dat er misleiding was - dat is de juridische term - maar lijken te oordelen dat Perrigo met kennis van die elementen Omega Pharma toch zou hebben overgenomen, zij het tegen een lagere prijs.

350 miljoen
Schadevergoeding
Marc Coucke en het Waterland-consortium betalen de Amerikaanse farmareus Perrigo een schadevergoeding van 350 miljoen euro voor fouten bij de verkoop van Omega Pharma.

Perrigo betaalde in 2015 3,8 miljard euro (waarvan 1,3 miljard schulden) voor de Vlaamse specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma. Coucke en Waterland hebben altijd ontkend dat ze Perrigo bij die deal hebben misleid.

Eén maand

De Amerikanen eisten het geld van Coucke en van Waterland & co. binnen de 30 dagen en behielden zich het recht voor om te procederen om dat geld te recupereren als dat niet gebeurde. De hoofdsom bedraagt 266 miljoen euro. Daarbovenop komen 19,4 miljoen euro procedurekosten en ongeveer 65 miljoen euro rente (over ruim zes jaar).

Volgens onze informatie zal het totale bedrag nog deze week op de bankrekening van Perrigo staan. Er komen geen nieuwe procedures tussen de partijen. Die kans was sowieso klein. Tegen een beslissing van de arbitragerechtbank Cepani is een beroep alleen mogelijk op technische punten, zoals het niet respecteren van de rechten van de verdediging.

Daarmee lijken Coucke en Waterland de Perrigo-bladzijde zo snel mogelijk te willen omdraaien. ‘Blijven ondernemen’, tweette Coucke een tijdje geleden, aangevend dat hij liever vooruit dan achteruit kijkt. Voor de rest hullen de betrokkenen zich in stilzwijgen.

De juridische strijd had anders kunnen uitdraaien, want Perrigo, Coucke en het Waterland-consortium probeerden eind 2020 tot een schikking te komen in hun geschil over de verkoop van Omega Pharma. De partijen voerden meerdere gesprekken om tot een vergelijk te komen, maar het water bleek te diep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud