Coucke moet groter potje opzijzetten voor Perrigo

©Photo News

Marc Coucke en Perrigo, het farmabedrijf waaraan hij Omega Pharma verkocht heeft, geven elkaar in hun geschil geen duimbreed toe. De ondernemer moet na een kapitaalvermindering bij zijn holding Alychlo meer Perrigo-aandelen blokkeren.

Perrigo en Coucke staan oog in oog bij het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie. Perrigo beschuldigt Coucke en het investeringsfonds Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma te hebben opgesmukt voor de verkoop. Het diende een megaclaim in tegen de twee verkopers. Coucke ontkent dat hij Perrigo misleid had en diende een tegenclaim in.

Couckes holding Alychlo keerde hem eind november 50 miljoen euro uit via een kapitaalvermindering. Bij Perrigo deed dat alarmbellen afgaan. De farmareus wil er zeker van zijn dat Alychlo genoeg middelen heeft om een eventuele schadevergoeding uit te betalen.

De twee partijen kwamen daarop midden juni overeen dat Alychlo na de kapitaalvermindering meer Perrigo-aandelen opzij moet zetten: 1,5 miljoen stuks in plaats van 1 miljoen tot nu toe. Dat staat te lezen in het jongste kwartaalrapport van Perrigo.

600 miljoen euro cash

Coucke bezit 5,4 miljoen Perrigo-aandelen sinds de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikanen. Hij kreeg toen daarbovenop ook 600 miljoen euro in cash. Dat hij nu instemt meer aandelen te blokkeren is geen schuldbekentenis.

Perrigo kondigde gisteren ook aan dat het zijn zwak presterende divisie generische geneesmiddelen en farmaceutische bereidingen te koop zet. De kwartaalomzet van de farmagroep kwam met 1,2 miljard dollar (-5,7 procent) lager uit dan verwacht. Perrigo lanceerde ook een winst- en omzetwaarschuwing. Het rekent voor 2018 voortaan op 4,8 à 4,9 miljard dollar omzet in plaats van 5 à 5,1 miljard. Ook de winst per aandeel zal lager uitkomen dan aanvankelijk begroot.

Beleggers konden dat niet smaken en zonden het aandeel 10,6 procent lager. Ook Coucke deelt in de klappen. De waarde van zijn belang in Perrigo daalde gisteren met enkele tientallen miljoenen dollars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content