Coucke stapt deels uit farmagroep Mithra

Marc Coucke investeerde in 2015 in de farmagroep rond de intussen op een zijspoor belandde François Fornieri. ©BELGA

Marc Coucke verkoopt een deel van zijn participatie in de farmagroep Mithra. Zijn belang daalt daardoor van 15,1 procent naar ongeveer 11,6 procent. De verkoop brengt hem een kleine 40 miljoen euro op.

Coucke is de jongste weken bijzonder actief. Hij pompte 50 miljoen euro in de fruit- en groentereus Greenyard, maakt werk van de (gedeeltelijke) verkoop van Ceres Pharma en trok met Ekopak naar de Brusselse beurs. Nu verkoopt hij ook een deel van zijn participatie in de Luikse farmagroep Mithra.

De aandelen van de Vlaamse ondernemer, die nog voor de beursgang in 2015 in Mithra stapte, werden via een versnelde verkoopprocedure verkocht tegen ongeveer 25,5 euro per stuk, een kleine korting tegenover de slotkoers van woensdag (27,1 euro). De opbrengst zou rond 39 miljoen euro moeten uitkomen.

Het gaat om een pakket van zo'n 1,5 miljoen stukken. Couckes belang zal na de transactie allicht iets kleiner zijn dan dat van de Luikse investeringsmaatschappij Noshaq (11,9%). Het percentage vrij verhandelbare aandelen zou stijgen tot meer dan 43 procent.

De zakenbank Berenberg - die ook al mee aan de knoppen zat van de beursintroductie van Couckes waterzuiveringsbedrijf Ekopak - leidt de operatie in goede banen.

11,6%
belang
Ook na de verkoop van zo'n 1,5 miljoen aandelen blijft Coucke met een belang van 11,6 procent een grote aandeelhouder van Mithra.

De verkoop van het Mithra-pakket volgt op het goede nieuws dat Mithra vorige week kreeg. De Commissie voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bleek overtuigd te zijn van de veiligheid en het nut van de anticonceptiepil die Mithra voorlegde. Als de Europese Commissie het advies volgt - wat in de overgrote meerderheid van de gevallen gebeurt - dan mag Mithra zich opmaken om samen met partner Gedeon Richter in de hele Europese Unie zijn waar te slijten. Dat zal gebeuren onder de merknaam Drovelis.

Woelige tijden

Het positieve Europese advies was een opsteker voor Mithra, dat woelige tijden achter de rug heeft. In februari legde oprichter François Fornieri alle uitvoerende functies bij Mithra neer nadat hij in opspraak gekomen was. Fornieri moest een stap opzijzetten na een onderzoek van het Luikse parket naar zijn mogelijke betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de intercommunale Nethys. Fornieri's naam dook ook op in andere Waalse dossiers, onder meer over handel met voorkennis.

Fornieri werd in zijn rol vervangen door de farmaveteraan Leon Van Rompay (71).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud