Advertentie
Advertentie

Coucke verkoopt dierenpillen aan Britten

Marc Coucke. ©Photo News

Animalcare slorpt zijn Brugse sectorgenoot Ecuphar op voor 34 miljoen pond, grotendeels in aandelen. Coucke en Ecuphar-CEO Cardon worden de hoofdaandeelhouders van de Britse beursgenoteerde groep.

Ecuphar distribueert allerhande pillen en spuitjes voor huisdieren. Dat gaat van een middel voor de behandeling van incontinentie bij honden tot hoestsiroop, bloeddrukverlagers en pijnstillers voor huisdieren tot een vaccin tegen mixomatose bij konijnen of nog een gel voor de vermindering van stress en angst bij honden. Het bedrijf zat tot nu toe in de handen van ondernemer Marc Coucke (ex-Omega Pharma), CEO Chris Cardon en enkele kleine aandeelhouders (2%).

Het gonsde de laatste weken van de geruchten over de toekomst van Ecuphar, maar details bleven uit. Nu blijkt dat het West-Vlaamse bedrijf overgenomen wordt door zijn Britse sectorgenoot Animalcare. Die noteert op het minder gereglementeerde AIM-segment van de Londense beurs.

Coucke en Cardon worden na de transactie de hoofdaandeelhouders van Animalcare.

Animalcare  betaalt meer dan 34 miljoen pond (38 miljoen euro) voor Ecuphar, in cash maar vooral ook in aandelen. De Britse groep gaat in het kader van de deal een kapitaalverhoging van 30 miljoen pond doorvoeren. Dat vertegenwoordigt bijna 40 procent van haar beurskapitalisatie (83,3 miljoen pond).

Coucke en Cardon worden na de transactie met andere woorden de hoofdaandeelhouders van Animalcare. Couckes goede vriend en Lotus Bakeries-CEO Jan Boone wordt voorzitter van Animalcare, terwijl Coucke zelf bestuurder wordt. Ook de financieel directeur van Animalcare wordt vervangen door die van Ecuphar, waardoor de hele operatie eerder lijkt op een reverse take-over van Animalcare door Ecuphar. Volgens onze informatie krijgen ze naar aanleiding van de deal ongeveer 46 procent van de Britse groep in handen. De grootste aandeelhouder van Animalcare was tot nu toe de vermogensbeheerder Liontrust (12,5%).

Europees

De Britten zien de overname van Ecuphar als een kans om een pan-Europese groep uit te bouwen. De Brugse groep is aanwezig in dertig landen, verdeelt een honderdtal producten en realiseerde vorig jaar een omzet van 78 miljoen euro en een brutobedrijfswinst van 10,1 miljoen euro. Binnen dit en vijf jaar was het de ambitie van Cardon en Coucke om te groeien tot 300 miljoen euro omzet en een ebitda van 40 miljoen euro, zei Cardon onlangs nog in een gesprek met De Tijd.

Coucke en Cardon kennen elkaar al jarenlang. Cardon, een apothekerszoon uit Blankenberge, stampte destijds als 25-jarige Mooss Pharma uit de grond om allerhande middeltjes via apothekers te verkopen. Toen het bedrijf 120 man sterk was, kwam het in het vizier van Coucke die het integreerde in Omega Pharma.

Niet veel later begon het weer te kriebelen en startte Cardon zijn tweede avontuur met Ecuphar. Cardon en Coucke kochten twee jaar geleden de meeste andere aandeelhouders van Ecuphar uit om dan hun grote slag van 'enkele tientallen miljoenen euro's' te slaan met de overname van het Spaanse familiebedrijf Esteve.

Goede Coucke-week

Het is een florissante week geweest voor Marc Coucke. Hij verkocht zonet de 'dierenapotheek' Ecuphar en wordt samen met CEO Chris Cardon aandeelhouder van het overnemende Animalcare.

Eerder deze week haalde het Luikse farmabedrijf Mithra, waar Coucke voorzitter en een van de referentieaandeelhouders is, 26,1 miljoen euro op om de verdere ontwikkeling van zijn anticonceptiemiddel Estelle en van Donesta, zijn middel tegen opvliegers tijdens de menopauze, te financieren.

Op voetbalvlak verkocht KV Oostende aanvaller Landry Dimata voor een recordbedrag aan het Duitse Wolfsburg. Dat brengt in eerste instantie 11,5 miljoen euro in het laatje, maar kan door bonussen nog oplopen tot 17 miljoen. Een ferme opsteker voor de middelgrote kustploeg, die de speler een jaar geleden voor 500.000 euro wegplukte uit de B-ploeg van Standard Luik.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud