Coucke verstrikt in moddergevecht farmareuzen

Marc Coucke. ©Photo News

De Amerikaanse farmareuzen Mylan en Perrigo slingeren verwijten naar elkaar. Mylan hoopt Perrigo in te lijven, maar die verweert zich als een duivel in een wijwatervat. Als topman en grootaandeelhouder van Perrigo zit Marc Coucke op de eerste rij.

Perrigo en Mylan spelen al sinds april kat en muis. Mylan wil Perrigo, het farmabedrijf dat Omega Pharma inlijfde, overnemen. Maar Perrigo vindt dat maar niets, wenst op eigen voeten te staan en wijst Mylan keer op keer de deur. Mylan biedt Perrigo-aandeelhouders voor elk van hun aandelen 75 dollar cash en 2,3 Mylan-aandelen.

Vrijdag loopt de biedperiode van Mylan af. En dat doet de gemoederen oplaaien. Ook bij Coucke. Hij kreeg bij de verkoop van Omega Pharma behalve cash ook 5,4 miljoen Perrigo-aandelen. Dat komt overeen met een belang van zo'n 3,7 procent. Hij is daarmee de grootste privé-aandeelhouder van de farmagroep.

De aanbeveling van Perrigo tegen het bod van Mylan is dwaas, oneerlijk en achterbaks.
Robert Coury
Uitvoerend voorzitter Mylan

De Vlaamse ondernemer reageerde heel fel op 'misleidende' uitlatingen van Robert Coury, de uitvoerende voorzitter van Mylan. Welke uitlatingen die precies deed, is voorlopig onvindbaar. Maar Coucke neemt geen blaadje voor de mond. 'Robert Coury heeft onlangs commentaar gegeven over mij. Laat me heel duidelijk zijn. Vooreerst waardeer ik het niet dat iemand in mijn naam spreekt, vooral wanneer die verklaringen misleidend en fout zijn. Bovendien steun ik de unanieme beslissing van de raad van bestuur van Perrigo die de aandeelhouders aanraadt NIET (in hoofdletters) in te gaan op het bod van Mylan.'

Moddergevecht

Ondertussen houdt het moddergevecht niet op. Mylan  voert dinsdag de druk op de Perrigo-aandeelhouders op. 'Indien wij geen 50 procent van de aandelen aangeboden krijgen, zal het bod vervallen (...) en zal u naast de voordelen (en een heropening) van het bod grijpen', luidt het. Mylan onderstreept dat zijn overnamevoorstel elk Perrigo-aandeel op ongeveer 179 dollar waardeert, wat 19 dollar meer is dan de huidige koers van de farmagroep. Volgens Mylan is Perrigo's raad aan zijn aandeelhouders om te wachten of het meer dan 50 procent binnenrijft een roekeloze gok.

Perrigo  haalt het grof geschut boven om Mylan van antwoord te dienen. Volgens Perrigo neemt Mylan 'deugdelijk bestuur heel lichtjes op'. 'Gezien de jongste gebeurtenissen maken we ons steeds meer zorgen over Mylans povere praktijken op dat vlak en over de erbarmelijke manier van communiceren met aandeelhouders', luidde het maandag in een persbericht.

Laat u niets wijsmaken. Mylan probeert uw vennootschap te stelen.
Joseph Papa
CEO Perrigo

Het moederhuis van Omega Pharma vindt dat haar concurrent gebruikt maakt van 'halve waarheden, loze beloftes en paniekzaaierij' om de buit binnen te halen. De farmagroep is nog steeds van oordeel dat de prijs die Mylan biedt substantieel te laag is en dat het bod de 'ongelooflijke' groei van Perrigo niet weerspiegelt. 'De aandeelhouders van Perrigo verdienen veel beter dan het ontoereikend bod van Mylan', luidt het. Volgens Perrigo kunnen de aandeelhouders bovendien afwachten en na 13 november tijdens een periode van twee weken na het verstrijken van het Mylan-bod hun aandelen tóch nog inbrengen.

Het blijft trouwens niet bij algemene persberichten. Ook de toplui van de twee farmareuzen staan op scherp. 'Laat u niets wijsmaken. Mylan probeert uw vennootschap te stelen', schreef Joseph Papa, de CEO van Perrigo, dinsdag aan de aandeelhouders van de groep. Eind oktober verklaarde Mylan-voorzitter Robert Coury van zijn kant dat de aanbeveling van Perrigo tegen het bod van Mylan 'dwaas, oneerlijk en achterbaks' was.

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud